Sverige
9 maj 2017 20:58

SVT granskar övergrepp inom ridsporten

Hur reagerar branschen på övergrepp mot unga hästtjejer? Den frågan lyfter SVT Dold i ett program som sänds om två veckor.

SVT granskar övergrepp inom ridsporten
Om två veckor synar SVT hästbranschen i det undersökande TV-programmet "Dold" (bilden har inget samband med texten) Foto: Roland Thunholm

Det undersökande TV-programmet ”Dold” har valt att granska ett omdiskuterat ämne inom ridsporten. Programmet beskrivs så här: ”Dold synar hästbranschen, en värld full med unga entusiaster som lever med sin kärlek till hästar. Men vad händer när unga tjejer blir utsatta? Och hur reagerar branschen när något går riktigt fel?”.

Ridsport har varit i kontakt med programmets producent och frågat vad som fick dem att lyfta frågan. Svaret tyder på att Dold har valt att ta upp ett specifikt fall, det med tränaren som nyligen förlorat sin tränarlicens hos Svenska Ridsportförbundet på grund av olämpligt beteende.
– Vi har fått en rad tips om den här tränaren till SVT och vi har försökt gå till botten med frågan om vad som är sant i en historia som skakat om ridsporten, säger producenten Axel Gordh Humlesjö till Ridsport.
– Vi har gjort mängder av intervjuer med berörda personer och kommer presentera en bild som få känner till.

Hur resonerade ni på redaktionen innan ni beslutade er för att göra ett program om en icke dömd person?
– Det var just därför som vi tyckte det var intressant att gräva i detta. Han är inte dömd av vårt rättsväsende men redan dömd på nätet. Därför var det vår uppgift att försöka ta reda på sanningen, säger Axel Gordh Humlesjö.

Ulrika Fåhraeus som skrivit om tränaren på sin blogg Ponnymamman, kommer att medverka i programmet. Hon tror att programmet kommer att ge kraftiga reaktioner.
– Jag är väldigt glad över att media utanför ridsportvärlden tagit tag i den här frågan, och de har gjort det grundligt, säger Ulrika Fåhraeus till Ridsport.

Programmet sänds dessa tider:

SVT2 23 maj 22:15
SVT2 24 maj 16:15
SVT2 26 maj 23:30
SVT24 29 maj 02:55

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden