Sverige
27 mars 2017 14:47

Ridsportförbundet: ”Vi arbetar för en trygg ridsport”

Efter Kvällspostens granskning av sexuella övergrepp inom ridsporten har nu Svenska Ridsportförbundet kommit med ett uttalande på sin hemsida. "Alla ska känna sig trygga i sin idrott och kunna ägna sig åt sitt intresse utan att känna oro", skriver förbundet.

Ridsportförbundet: ”Vi arbetar för en trygg ridsport”
En sexskandal har uppdagats bland tyska hoppryttare. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Ridsport skrev för några dagar sedan om Kvällspostens granskning av sexuella övergrepp inom ridsporten. I den får Svenska Ridsportförbundet kritik: ”Ridsportförbundet har inte ens någon policy för hur sexuella trakasserier ska hanteras” står det i texten, och en pappa uttalar sig med ”Så länge vårt ryggradslösa förbund anser att det viktigaste är ”business as usual” och ingen på beslutsnivå vågar ta bladet från munnen är ridsporten en samlingsplats där man som pappa till tonårsdöttrar aldrig vågar släppa garden”.

Nu har Svenska Ridsportförundet kommit med ett uttalande på sin hemsida, där de meddelar att de arbetar för en trygg ridsport. ”Alla ska känna sig trygga i sin idrott och kunna ägna sig åt sitt intresse utan att känna oro” skriver förbundet, och tillägger att Kvällsosten tog upp ett mycket angeläget ämne för alla inom ridsporten.

”Vi uppmanar alla som misstänker någon typ av övergrepp att anmäla detta till oss. Ärenden om sexuella trakasserier och övergrepp handläggs skyndsamt”, skriver Ridsportförbundet, där de även lagt till en länk med information om hur man kan göra för att anmäla bland annat sexuella ofredanden.

Ridsportförbundet berättar att de har antagit och ställt sig bakom Riksidrottsförbundets policy mot sexuella övergrepp inom idrotten samt Riksidrottsförbundets policy och handlingsplan mot sexuella trakasserier inom idrotten.

De välkomnar också Riksidrottsförbundets nyligen inledda samarbete med Bris, och kompletterar det arbete med Trygga Idrottare och Trygg i stallet som finns för förbundets föreningar och medlemmar.

Vid omorganisationen i maj ska Svenska Ridsportförbundet inrätta en tjänst för medlemsfrågor på förbundets kansli, en medlemsombudsman dit såväl enskilda föreningar som medlemmar kan vända sig för att få stöd.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden