Avelsnyheter
15 november 2021 15:23
Ridsportplus

SWB-hingsten Dalwhinnie 1180 är död

Ur tidenBruksprovsvinnaren från 2009, den svarte skönheten Dalwhinnie 1180, har fått somna in. Hingsten, som fick en svår skada i nacken för ett par år sedan, lämnar över 260 SWB-registrerade avkommor efter sig.

SWB-hingsten Dalwhinnie 1180 är död
Dalwhinnie och Jeanna Högberg strax före hingsten skadade sig 2015. Foto: Marcus W Jansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Dalwhinnie (SWB hingst f -04, e De Niro-Rohdiamant, uppf/äg Västra Hoby Stuteri) var under en tid Sveriges högst rankade SWB-hingst i dressyr, och han toppade sitt bruksprov 2009 med höga totalpoäng. Han tävlades upp till Grand Prix av Mattias Jansson, och under sensommaren 2015 tog Jeanna Högberg över tyglarna på den svarte hingsten för en internationell satsning.

  Men strax därefter skadade sig Dalwhinnie i hagen eller boxen, och började plötsligt uppträda mycket vingligt en dag i slutet av september 2015. Veterinärerna konstaterade till slut ett trauma kring facettleden i halsen och han opererades senare för skadan, som förväntades ge ett års konvalescens.

  Stelopererade halskota

  – Vi beslöt att låta operera honom med en ovanlig teknik, en steloperation av den skadade halskotan, berättade ägaren Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri, som också fött upp hingsten, för Ridsport i en intervju efter skadan.

  I oktober 2015 opererades Dalwhinnie i Helsingborg, där ingreppet utfördes av den amerikanske kirurgen Barrie Grant med assistans av överveterinären i kirurgi, Mads Kristoffersen. Barrie Grant har varit med och utvecklat den speciella operation som kallas Bagby Basket, då en stålcylinder fästs mellan två halskotor för att öka stabiliteten i området.

  – Vi gjorde detta för att i första hand försöka rädda Dalwhinnies karriär som avelshingst, sa Tobias Hansson då.

  Ridsport
  Dalwhinnie på tävling 2019, riden av Nina Norling. Foto: Roland Thunholm

  Dalwhinnie fortsatte verka i aveln och kom senare även tillbaka i träning och gjorde ett par starter under 2018-2020, men nu har den 17-årige hingsten fått somna in då skadan gjort sig påmind. Tobias Hansson vill inte lämna några fler kommentarer men säger att Dalwhinnie betytt väldigt mycket för honom och hans familj.

  På Västra Hoby Stuteri finns idag framför allt två avelsston som för generna från Dalwhinnie vidare – 10-åriga Darling II VH (e Dalwhinnie-Don Schufro), som bland annat är mamma till Mr Grey VH och Rosebank VH, samt Duarda VH (f -17, e Dalwhinnie-Akribori).

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden