Hoppning, Ponny
16 juni 2023 17:13
Ridsportplus

Systrar på pallen i SHW Young Talents

SHW 2023I gassande sol har hästfesten på Stockholm Stadion inletts på fredagen, som ger ryttare och hästar en mjukstart inför fortsättningen. I klassen för ponny- och childrenryttare, SHW Young Talents, höll sig två systrar väl framme och fick kliva upp på pallen.

Systrar på pallen i SHW Young Talents
Lillasyster Isabella på häst till vänster, storasyster Elvira på ponny till höger. Foto: Emelie Samuelsson Radell

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Startfältet i Stockholm Horse Week Young Talents, hoppklassen för ponny- och childrenryttare, värmde upp med en 1,20-klass – som reds med omhoppning – där totalt 20 ekipage kom till start. Klassen fick många felfria rundor, och toppades av Alicia Jönberg/Galway CJ och Selma Dresler/Rihanna.

I resultatlistan för både ponny och children fanns efternamnet Aaby-Ericsson på tredjeplatsen – bland ponnyryttarna red 16-åriga Elvira Riot Aris, medan lillasyster Isabella, 13 år, placerade sig med Oldoaks Sandie på stor häst.

Så hur kommer det sig att lillasyster rider häst, medan storasyster rider ponny?
– Det är min ponny, men det är även min häst, berättar Elvira efter att hon delat ärevarv med sin syster.

– Jag köpte Sandi helt grön, som ett projekt till mig. Hon hade inte gjort något innan hon kom till mig, vi gjorde vår första start i januari. Nu tyckte jag lite synd om min lillasyster som inte hade så många hästar att rida, så hon fick låna henne.

Isabella Aaby-ericsson-oldoaks Sandie 1 Rt
Isabella Aaby-Ericsson och Oldoaks Sandie. Foto: Roland Thunholm

Radat upp felfria rundor

Fuxstoet Oldoaks Sandie (ISH f -14, e Oldoaks Matchbox-Mermus R, uppf Nicola Davis, äg Anna-Karin Aaby-Ericsson) hade aldrig sett något liknande när hon äntrade arenan inne på anrika Stockholm Stadion, men det ställde inte till några större problem. Inte heller att Isabella bara gjort fem starter med stoet, som visat sig vara en riktig nollrundemaskin, orsakade huvudbry.

– Jag trodde inte att jag skulle bli placerad, för det var sådan konkurrens, summerar Isabella dagens bedrift.

Vanligtvis håller sig 13-åringen till sin B-ponny och D-ponny, men har även fått mersmak på storhäst och childrenklasser. Om hon får fortsätta rida Oldoaks Sandie återstår att se – mamma Anna-Karin flikar in att ”när det går så här bra så måste man ju ta vara på det” medan storasyster snabbt lägger till att hon i så fall vill ha något i utbyte. I stallet finns totalt sex hästar som systrarna rider.

Sista året på ponny

För storasyster Elvira är det andra gången hon hoppar i Stockholm, och hon är absolut sugen på en seger i lördagens final – hon gör sitt sista år på ponny. Sedan väntar en juniorsatsning, som redan är inledd, med Pickachu ter Elzen. Ekipaget är redan kvalade till Falsterbo och SM.

Elvira Aaby-ericssson-riot Aris 2 230616 Rt
Elvira Aaby-Ericsson på väg mot mål med Riot Aris. Foto: Roland Thunholm

Inför ritten på Stadion hann Elvira dela med sig av en del tips efter sin runda. Hon hann även hjälpa Isabella på framhoppningen – ett syskonsamarbete som såg ut att fungera fint.

– Jag gillar det mer än att mamma ska stå och säga vad jag ska göra. Elvira känner hästen mer och hon vet vad man ska göra. Hon har ju vunnit ganska mycket så det är därför jag tar tips från henne, säger Isabella och ler.

Finalen rids på lördag

SHW Young Talents är öppen för tio D-ponnyekipage och tio childrenekipage. Sex ekipage från varje kategori tas från Svenska Ridsportförbundets rankinglista, två ekipage tas ut av landslagsledningen och dessutom bjuds två internationella ekipage in.

Selma Dresler-rihanna 7 230616 Rt
Segrarna i de båda kategorierna: Selma Dresler/Rihanna och Alicia Jönberg/Galway CJ. Foto: Roland Thunholm

Efter dagens uppvärmning gör samtliga startande upp i finalen på samma hinderhöjd som idag – 1,20 för både ponny och häst – på lördag förmiddag.

Resultat SHW Young Talents ponny
Resultat SHW Young Talents children

Övriga resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden