Avelsnyheter
16 september 2019 19:47
Ridsportplus

Systrarna Yanik: ”Revolution bekostade våra högskolestudier”

FullträffIngen ville köpa Revolution när uppfödarna Yasemin och Sarah Yanik försökte sälja honom. Och trots att han i dag har vunnit både guld och silver i unghäst-VM är det svårt för systrarna att bli tagna på allvar.

Systrarna Yanik: ”Revolution bekostade våra högskolestudier”
Revolution, hingst f -13 e Rocky Lee-Rouletto-Wendenburg, ägare Helgstrand Dressage. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tänk att få en fullträff direkt med den allra första avkomman.
Det har systrarna Yasemin och Sarah Yanik i Tyskland lyckats med. Men som nya och unga uppfödare bemöttes de först med skepsis. Så pass att de knappt fick stjärnhingsten Revolution såld.
Nu har han två år i rad kammat hem medalj vid unghäst-VM i dressyr, i fjol blev han världsmästare, i år blev det silver.

Uppfödare Revolution-0077
Tvillingsystrarna Yanik vid prisutdelningen i unghäst-VM. Glada och nöjda med sin Revolution, trots att de som uppfödare inte fick så stor uppmärksamhet från arrangören. Foto: Pernilla Hägg

Vad var avgörande för er framgång?
– Yasemin arbetade som veterinärassistent på ett stuteri, vilket väckte intresset och gav viktig kunskap. Det var så hon fick överta stoet Rochelle, som deltog i unghästevenemang men fick en skada och inte kunde tävlas i högre klasser. Vi lärde oss allt om blodslinjer. Rochelle har utmärkta gångarter och hennes möderne står högt i blod och har givit en del hopphästar. Hon är fri från de vanligaste blodslinjerna i dressyr och det gav oss stor frihet i valet av hingst utan att riskera inavel. Dessutom hade vi en portion tur, säger Sarah Yanik.

Hur tänker ni i valet av hingst?
– Vår främsta utgångspunkt är: skulle vi kunna rida avkomman? De måste vara mentalt stabila, trots allt består 90 procent av marknaden av hobbyryttare. Skritten är också viktig för oss. Många letar spektakulär trav och galopp, däremot har basala egenskaper kommit i skymundan, såsom skritt, rörlig rygg, övergångar och stabilt temperament.

Hur gör ni praktiskt för att hitta rätt?
– Jag gör den första sållningen, sedan tar Yasemin vid, säger Sarah Yanik och fortsätter:

– Hon har ett utmärkt öga för hovvinklar och benställningar. Och vi träffar alltid hingstarna, åker till träningar, ber att få gå in i boxen, pratar med ryttarna.

Hur blev ni bemötta som nya uppfödare?
– Att ta sig in i den inre cirkeln är väldigt svårt som okänd. Vi blev inte tagna på allvar. Vi hade till och med svårt att få Revolution såld, trots att han var så fin. Vi ringde alla stora aktörer men ingen trodde oss.

Fakta

Systrarna Yaniks motto i aveln:

Bevara beprövade  metoder som fungerar och addera lite nytt.

Till slut blev han såld. Senare såldes han vidare som 2,5-åring till Andreas Helgstrand för dåvarande auktionsrekordet 1,2 miljoner euro – har ni också blivit rika?
– Nej, men att sälja Revolution och hans mamma har bekostat våra högskolestudier. Utbildning går först. Och våra hästar är familjemedlemmar, så vi vill hålla verksamheten i liten skala.

Revolution Andreas HelgstrandUnghäst-vm 2019
Revolution med Andreas Helgstrand i sadeln. Foto: Pernilla Hägg

Vilka råd vill ni ge till andra okända uppfödare?
– Gör det inte för pengarna, passion måste vara drivkraften. Vi fick den bästa avkomman men det har ändå inte gjort oss rika.

Vid prisutdelningen i årets unghäst-VM, där Revolution tog silver, fick ni en handskakning och ett diplom, medan ryttare och hästägare får silvertallrikar, blommor och premier. Hur känns det?
– Vi känner oss väldigt hedrade att vår första uppfödning har nått så långt och ingen kan ta det ifrån oss. Men det är anmärkningsvärt att uppfödarna är helt bortglömda i ett avelsmästerskap. Vi var inte inbjudna, så vi löste biljetter till showen själva för andra året i rad. Att föda upp hästar innebär hårt arbete och det skulle onekligen vara en hjälp för mindre uppfödare att fortsätta om det fanns lite att tjäna.

Hur ser framtidsplanerna ut?
– Vi uppnådde vår vision med vår första uppfödning, han har vunnit allt. Så klart hoppas vi på en upprepning, men vårt främsta mål är fortfarande en sund sporthäst som även en amatör kan rida.

Fakta

Fakta: Välutbildade tvillingar

Namn: Sarah och Yasemin Yanik.
Ålder: 32 år (tvillingar).
Bor: i Essen, Nordrheinwestfalen i Tyskland.
Bakgrund: Doktor i naturvetenskap (Sarah) respektive snart tandläkare (Yasemin).
Aktuell: Uppfödare till den godkända hingsten Revolution, som tog silver i år och guld i fjol vid unghäst-VM i Ermelo.
Hästar: Fürstin-Rochelle Y, sto f -15 e Fürsten-Look-Rouletto (halvsyster till Revolution).
J’adore Voyager Y, hingst f -19 e Jovian-Fürsten-Look. Revue la Belle Y, sto f -17 e Revolution-Belissimo M.
Favoritprylar i stallet: En riktigt bra sopkvast och massor med hästgodis.
Det bästa och sämsta med hästvärlden: Det är en enorm gemenskap och man träffar mycket folk, men det kan vändas till det värsta, ifall det uppstår avund eller bråk

 

Expandera

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden