Sverige
20 november 17:26

Tackar sina skyddsänglar med ett hinder

RäddningsinsatsNär hoppryttaren Andrew Werners hjärta stannade, precis när han lämnade hoppbanan under en tävling på Grevagården i juli, hade han en oerhörd tur - på plats fanns sjukvårdskunniga som räddade hans liv. Nu har han tackat sina skyddsänglar med ett eget hinder.

Tackar sina skyddsänglar med ett hinder
Andrew Werner med sina skyddsänglar och hindret han skänkt till Grevagården. Foto: Pernilla Hägg

Tack vare att sjukvårdaren Johanna Svartklo, som arbetade på tävlingarna, och Jonatan Modig och Isabella Carlander som båda befann sig i publiken på Grevagården, snabbt påbörjade hjärt- och lungräddning med en hjärtstartare kunde Andrew Werners liv räddas.

Överdomaren Annki Modig var också en del av teamet som såg till att Andrew Werner, och även hans fru Marie, togs om hand på bästa sätt.

I helgen var den irländske hoppryttaren, som nu hunnit fylla 60 år, återigen på plats på Grevagården för första gången sedan hjärtstoppet. Med sig hade han ett egendesignat hinder i grönt och vitt, de irländska färgerna, med texten Guardian Angels samt namn på hans fyra räddare.

– I dag känns det jättebra och vilken tur att de fanns på plats. Det kändes viktigt att uppmärksamma det på något sätt och ett hinder var det bästa vi kunde komma på. Vi hoppas att det kommer att finnas kvar här många år, säger Andrew Werner till Skaraborgs Allehanda.

Tävlar igen

Förutom överdomaren Annki Modig jobbar samtliga inom vården, och de säger till tidningen att händelsen har gett ringar på vattnet – bland annat genom att vikten av hjärtstartare uppmärksammats än mer, men också betydelsen av att gå HLR-utbildningar regelbundet.

Efter hjärtstoppet fick Andrew Werner ridförbud, men efter sex veckor var han tillbaka på hästryggen igen. Han har även hunnit göra flera tävlingsstarter.
– Nu ger vi järnet igen. Vi provhoppade hindret igår så det funkar, säger Andrew med ett skratt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden