Sverige
2 augusti 19:00
Ridsportplus

Ryttare återupplivades på tävling: ”De är mina räddande änglar”

NationelltEfter avslutad runda på Grevagårdens tävlingar föll Andrew Werner död ner från sin häst. Han drabbades av ett hjärtstopp som enligt läkare kunde ha hänt när som helst. Att det hände just där och då räddade hans liv.

Ryttare återupplivades på tävling: ”De är mina räddande änglar”
Andrew Werner fick ett hjärtstopp efter 1,10-klassen på Grevagården. Bilden är tagen några minuter innan hans föll död ner från sin häst. Bilden på hjärtstartaren är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Privat/Istock/WoodysPhotos

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var under fredagen på förra helgens meeting på Grevagården som det allvarliga sjukdomsfallet hände.

Så kände jag hur jag liksom bara ville somna. Och så gjorde jag det.

Andrew Werner.

Andrew Werner, som bor i Lerum utanför Göteborg, hade avslutat sin andra ritt för dagen, nu i en 1,10-klass, och var på väg ut från banan.

– Så kände jag hur jag liksom bara ville somna. Och så gjorde jag det. Jag kände ingen smärta, ingen rädsla, ingenting sådant. Det var bara varmt och skönt och mysigt att somna, säger ryttaren som fyller 60 år om ett par veckor.

Omgivningen reagerade blixtsnabbt när Andrew trillade av sin häst, livlös. Tävlingens inhyrda sjukvårdare Johanna Svartklo, som är sjuksköterska, samt två sjukvårdsutbildade ur publiken var redan framme hos Andrew Werner och hade påbörjat hjärt- och lungräddning när överdomaren Annki Modig, Tidaholm, kom fram.
– Jag var där jättesnabbt och då hade någon redan ringt efter ambulans. Jag koncentrerade mig på att ta hand om Andrews fru i det läget, säger Annki Modig.

Annki8853
Annki Modig, överdomare. Foto: Pernilla Hägg

Hon beskriver händelseförloppet som kaotiskt och lugnt på samma gång. Alla inblandade visste vad som skulle göras, som till exempel hämta skynken för att skärma av den sjuke från nyfikna ögon.

Kliniskt död

Ingenting av detta märkte Andrew Werner något av. Han var kliniskt död och hade varken puls eller andning när trion började arbeta med honom. Jonatan Modig, med flera års erfarenhet av arbete på thoraxkliniken på Sahlgrenska hade stått och hängt vid staketet som publik av en slump. Isabella Carlander, som utbildar ambulanssjukvårdare i Norge skulle egentligen varit på en go-carttävling men hamnade på Grevagården.

Den hjärtstartare som finns på Grevagården åkte fram och började användas snabbt.
– Andrews hjärta kom i gång på första försöket med hjärtstartaren, fortsätter Annki Modig.

”Många tillfälligheter”

– Jonatan med sin erfarenhet har berättat att han direkt såg på mitt ansiktsuttryck att det handlade om ett hjärtstopp när jag var på väg ut från banan, säger Andrew Werner som också hade föreslagit för sin fru Marie Werner att nöja sig med tävlandet för dagen efter en felfri runda i en 1,00-klass tidigare.

– Det var så många tillfälligheter som gjorde att jag klarade mig, inte minst att det fanns tre personer med utbildning om hjärtsjukdomar på plats, men också att om jag inte hade ridit den andra klassen hade jag förmodligen varit i stallet eller hållit på att sätta upp tältet. Då hade de här människorna inte varit i närheten och då hade jag inte klarat mig.

Efter återupplivningen fördes ryttaren med ambulans till sjukhus – först i Skövde och sedan vidare för operation på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg på lördagen. Han genomgick en trippel bypass-operation och var fortfarande kvar på sjukhus, tio dagar efter sjukdomsfallet när Ridsport intervjuade honom.
– De som opererade mig sa att det bara var en tidsfråga innan jag skulle få ett hjärtstopp, säger Andrew Werner.

Tacksam överdomare

– Hans räddning var att det hände på en tävling med så pass sjukvårdskunniga personer och hjärtstartare på plats, säger Annki Modig.
– Som överdomare är jag otroligt tacksam att vi hade de här personerna på plats. Det är ju inte alltid de sjukvårdare som är på tävling har så hög kompetens, fortsätter hon.

Andrew Werners hjärtstopp varade 6-7 minuter, egentligen längre än vad som brukar beskrivas som möjligt utan att få några bestående men på grund av syrebrist till hjärnan.

Andrew Werner själv menar att han inte bara har fått livet tillbaka, utan har fått ett nytt liv:
– Ja, jag dog ju där när jag trillade av hästen. De tre som arbetade med att få mig tillbaka till livet är mina räddande änglar.

Tävlingarna avbröts

Klassen där sjukdomsfallet inträffade var den sista för dagen och endast en handfull startande återstod. Överdomaren beslutade att avbryta tävlingarna för dagen. I stället ägnade hon sig en hel del åt att ta hand om inblandade funktionärer.
– Vi samlades och gick igenom händelsen. Jag såg till att de som är lite yngre hade någon anhörig i närheten och någon som ville ha samtalsstöd fick det.

Händelsen har satt igång många tankar hos Annki Modig.
– Jag har fått erfarenheter som jag vill dela med andra överdomare, till exempel att ta reda på om det finns en hjärtstartare på plats. Om den bara räddar ett enda liv så är det ju fantastiskt. Befolkningen blir ju äldre och äldre och är samtidigt ofta väldigt aktiva så vi har ju en annan situation nu än för några år sedan.

Andrew Werner är från Irland men kärleken tog honom till Sverige för över 30 år sedan. Han och hans fru arbetar med tillverkning av respiratorer och andra andningshjälpmedel och han varit en dedikerad hobbyryttare större delen av sitt liv.
– Mitt mål är att kvala in till amatörtouren i Falsterbo, säger han och ser fram mot att kunna börja rida igen när bröstbenet har läkt ihop efter operationen om ett par månader.

Annki Modig och Andrew Werner har haft tät kontakt sedan händelsen.
– Vi gick igenom det här tillsammans, säger överdomaren.
– Och det blev en solskenshistoria till slut, en otrolig upplevelse, säger Andrew Werner.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden