Hoppning
8 mars 2020 19:19
Ridsportplus

”Talang räcker inte – du måste ha ett system”

All inclusiveOS-ryttaren Vincent Voorn driver ett fullservicekoncept med fokus på träning och tävling i holländska Weert. Inom kort ansluter svenska Ida Selin som elev i ryttarteamet på gården. "För att lyckas på lång sikt behöver unga ryttare lära sig att rida enligt ett system", säger han.

”Talang räcker inte – du måste ha ett system”
Vincent Voorn rider själv på toppnivå. Foto: Björn Larsson Rosvall

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vincent Voorn är aktiv svårklassryttare och red nyligen till sig en fyrstjärnig GP-placering på Sunshine Tour. Tidigare har han bland annat vunnit YR-guld på holländska mästerskapen samt ridit OS. Vincent Voorn driver Golden Dream Stables Training, GDS, tillsammans med sin svenska fru Jonna Sundblad i holländska Weert. Fokus ligger på att utveckla unga ryttare på olika nivåer via en ”all inclusive”-verksamhet där ryttarna har sina hästar på GDS och tränar och tävlar under överinseende av Vincent Voorn.

Fem till sju ryttare ingår i teamet och inom kort ansluter svenska Ida Selin med fyra hästar för att göra en fullödig satsning med träning och tävling på heltid.
– Även om du är en naturlig talang, behöver det finnas ett tydligt system. Något att hela tiden falla tillbaka på när det inte går som planerat. På det här sättet kan vi arbeta tillsammans varje dag, vilket hjälper ryttarna att nå sina mål snabbare, säger Vincent Voorn som rider ihop med sina elever på daglig basis.

– Om du bara går på talang och känsla utan att ha ett system bakom, då är det väldigt svårt att överleva på lång sikt. Det är viktig att du lär dig gå innan du kan springa, fortsätter han.
– När du är ung och rider ponny så åker du från tävling till tävling och när du har bra ponnyer och hästar så hjälper de dig runt. Det är där det börjar. Men du behöver också lära dig att bygga upp en häst och förstå hur du ska arbeta för att få de resultat du vill ha. Att du blir medveten om vad du gör och vilka förändringar du behöver göra för att saker ska bli bättre.

Blir det inte en stor press för unga ryttare?
– Om du satsar seriöst så är det en stor press. Men så länge du inte går för fort fram och gör mer än du klarar av så är det en positiv press. Du måste vara redo för allt du gör.
– När grunderna är på plats, då blir ryttaren bekväm i allt den gör. Om du tränar och höjer hindren till 1,40 så är det inga problem, men om ryttaren inte är där ännu eller om känslan inte är rätt för dagen, då kan 1,20 vara svårt. De bästa resultaten får du när du är ett med din häst och ni båda är avslappnade.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden