Sverige
11 februari 2019 14:24
Ridsportplus

”Tanken var att hålla hög standard – inte ge oss hästhandlare sämre rykte”

AuktionPå kort tid såldes flera hästar via auktioner på Facebook. Initiativtagaren Stefan Andersson har dock bestämt sig för att lägga ner efter att fler hästhandlare har hakat på. Åtminstone en häst höll enligt Stefan inte rätt nivå.
– Därmed förstördes hela idén. Min tanke var att hålla hög standard på auktionshästarna, inte ge oss hästhandlare sämre rykte.

”Tanken var att hålla hög standard – inte ge oss hästhandlare sämre rykte”
Hopp- och dressyrstammade föl gick under auktionsklubban i onlineauktionen. Foto: Brian A Jackson/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För någon vecka sedan kom Skogsäng’s Breaking Down hem till Jennie Nilsson. En sexårig knabstrupper som Jennie ropat in för 24 000 kronor dagarna innan.
    − Jag var på jakt efter en familjehäst som barnen kunde rida, och fick tipset av min hovslagare som hade sett hästen, säger Jennie, som själv inte sett hästen i verkligheten när auktionen startade.

    Litade på säljaren

    − Men jag litade på säljaren. Han döljer inget som kan vara problematiskt. Visst kändes det lite märkligt att ropa in en häst sådär på kvällskvisten framför datorn, och den som ska köpa sin första häst ska nog välja ett annat sätt, men har du erfarenhet så ser jag inga problem.
    − Sedan skulle jag förstås göra på ett annat sätt om det handlade om en häst för 100 000 kronor. Då skulle jag både vilja se och provrida hästen.

    Jennie Och Auktionshästen
    Skogsäng’s Breaking Down fick ett nytt hem hos Jennie Nilsson.

    Hästköpet med öppen budgivning ledde också till att Jennie Persson fick kontakt med de tidigare ägarna.
    − Både uppfödaren, personen som ridit in hästen och hans förra ägare hörde av sig. Det var roligt.

    ”Idén förstördes”

    Knabstruppern såldes av Stefan Andersson, hästhandlare på västkusten. Det var tredje auktionen han genomförde, och även den sista. I alla fall tills vidare.
    − Det började runt jul med en ponny som jag hade fått i inbyte och ville bli av med fort. Jag provade med en auktion på Facebook och gensvaret blev jättestort. Många tyckte det var roligt, även om alla inte tyckte lika bra om idén.

    Många tyckte det var roligt, även om alla inte tyckte lika bra om idén.

    Nästa häst var ett svenskfött halvblod, och den auktionen gick också ganska bra.
    − Men med tredje hästen, knabstruppern, såg jag att intresset mattades. Sedan hakade andra hästhandlare på, och en av dem auktionerade ut en häst som inte alls var på samma nivå som dem jag hade auktionerat ut.
    – Därmed förstördes hela idén, för min tanke var att hålla hög standard på auktionshästarna, inte ge oss hästhandlare sämre rykte, säger Stefan Andersson som driver Tossene gård tillsammans med hustrun Ann-Sofi Kurt.

    ”Kul test”

    Hästarna som Stefan Andersson sålde på auktion var försäkrade, nyskodda och besiktigade. Den som ville kunde också komma och provrida.
    − De som köpte halvblodet var också här och provred innan. Och om det uppstår problem med någon av hästarna så är det bara att de hör av sig, så löser vi det, säger Stefan Andersson.

    Men han har inga planer på att genomföra några flera auktioner, efter att andra följde efter med egna auktioner och missbrukade idén.
    − Jag såg auktionerna som ett kul test och jag står för vad jag gjorde men nu blir det inga mer, säger han.

    Så säger advokaten

    om auktioner

    Advokaten: ”Läs igenom villkoren”

    Vilka lagar som gäller när du köper en häst på auktion är inte helt enkelt att reda ut, konstaterar Cecilia Tholse Rogmark, advokat med stor insikt i hästbranschen.
    − Det som gäller allmänt vid auktioner är att varan säljs i befintligt skick, och ska man påkalla att varan har fel måste det vara av väsentligt slag. Dessutom är det utropspriset, inte inköpspriset, man utgår från vid en bedömning avseende ”vad man kan förvänta sig avseende varans art och egenskaper”, säger hon.

    Vid direktauktioner där köpare och säljare är på samma ställe finns ingen ångerrätt, men vid nätauktioner finns ett beslut från Allmänna Reklamationsnämnden om att ångerrätt kan åberopas.
    − Mina råd till den som överväger att köpa häst på auktion är att noga läsa igenom villkoren för köp och försäljning, och gå igenom allt material som finns, såsom besiktningsprotokoll och liknande. Ta gärna kontakt med säljaren och fråga, och det är självklart bra om man kan undersöka hästen själv, säger Cecilia Tholse Rogmark.

    Cecilia Tholse Rogmark, Advokat å Ordf Svrf Disciplinnämnden P: 2017-21
    Cecilia Tholse Rogmark. Foto: Privat

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden