Hästägartips
16 oktober 2022 12:31
Ridsportplus

Tappsko? Tappa inte modet

HovarDet finns risker med lösa skor, så alla hästägare bör kunna ta av skon om det behövs. Det rådet och många andra ger hovslagaren Jessica Hassel.

Tappsko? Tappa inte modet
Det var den ridturen – eller i värsta fall, den tävlingen. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Säg den hästägare som inte svurit till när hästen tappat en sko. Särskilt när den leriga årstiden vankas är det bra att ta till så många förebyggande åtgärder som möjligt, även om myten att leran suger av skorna inte är sann. Det är i stället så att leran fördröjer steget på hästen så att bakhoven hinner trampa av framhovens sko.

    För att slippa tappskor, eller andra hovproblem, gäller det att kratsa och visitera hovarna samt hålla bädden torr och ren. Att ha skointervaller som passar hästen är en annan åtgärd. Ungefär var sjätte till var åttonde vecka är en vanlig rekommendation, men vissa behöver skos var femte eller var sjätte vecka.

    Kommunicera med hovslagaren

    Jessica-hassel
    Jessica Hassel

    Det finns åtgärder som kan skydda mot att hästen trampar av sig skorna. Horseshoe Shield säljer en plastbit som fästs med platta broddar, eller med vinterbroddar, och skyddar mot tramp.
    – Boots eller kotring kan vara bra att ha om hästen trampar av sig skorna ofta. Och glöm inte att kommunicera med hovslagaren, säger Jessica Hassel, hovslagare vid Brunmåla hästklinik.

    Men om skon redan är av? Bäst av allt är förstås att gå en tappskokurs, för att slippa stå där med en häst som inte går att rida. Den som gått en kurs bör ha riktade skor för både fram- och bakhovar hemma på lager, eftersom riktning kräver längre utbildning.

    För den som inte kan slå på tappskor är det bäst att hålla hästen inne, eller i sjukruta, innan hovslagaren kan komma.
    – Om hästen inte är van vid att gå utan skor trasas hovväggen lätt sönder. Om den flikat upp sig och hästen går ute kommer den att trasas sönder ännu mer. Ganska ofta blir det en flik som kan öppna upp sig, säger Jessica Hassel.

    Skydda hoven med boots eller bandage

    Ett alternativ för den som vill ha hästen i den vanliga hagen är att skydda hoven med boots eller bandage. För att lägga ett bandage behövs bomull, vetrap och silvertejp.
    – Ha alltid bomull i enkilospack i stallet. Sätt bomullen runt hoven, under den och linda fast med vetrap. Sätt silvertejp under hoven och tejpa extra mycket framme i tån, där går det oftast sönder, säger Jessica Hassel.

    Det finns också ”hovpåsar” att köpa som skyddar bandaget när hästen står inne.

    Om skon inte riktigt lossnat utan hänger på trekvart bör hästägare ta av skon, annars finns risken att hästen skadas. Det kan kännas läskigt för den som inte är van, men är absolut bättre än att låta den lösa skon vara kvar, menar Jessica Hassel.
    – Hur mycket skada kan man göra? Det är bättre att ta av skon. Be din hovslagare om att få ta av skon när hen är med, så att du får öva.

    Alla stall borde ha ett hovkit

    För att ta av skon behövs verktyg.
    – Alla stall borde ha ett hovkit med verktyg för att ta av skor och en visitertång. Det går ju att skramla ihop pengar till inköpet om du står i ett stall med flera hästägare, och du behöver inte köpa samma kvalitet som hovslagarna har, så det behöver inte bli så dyrt.

    Ett sådant kit kan innehålla söm, en liten hammare, rasp, nittång, hovtång och ett nitjärn.

    Om nitarna lossar går det att förebygga tappsko genom att klämma med nittång.

    Bra att notera datum

    Det kan vara bra att notera datumet för när hästen tappat skon. Om skon slits av med ett våldsamt ryck kan det ge senskador, något som visar sig snabbt. Men ligamentsskador eller hovledsinflammation är andra risker, där symptomen ofta kommer efter några veckor.

    Fakta

    Gör hovslagaren glad vid tappsko:

    •  Leta efter skon. Det finns stora magneter att köpa om det är svårt att hitta.
    •  Skydda hoven med bandage eller boots.
    •  Sätt hästen i box eller sjukruta.
    •  Avlägsna skor som sitter på trekvart, och ta bort sömmar.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym