Dressyr
10 april 01:02
Ridsportplus

Tårögt på flera håll i världscupfinalen i dressyr

VärldscupfinalDet var två tårögda ryttare på prispallen efter världscupfinalen. Dels världscupsegraren Jessica von Bredow Werndl, dels paret Isabell Werth och Weihegold som gjorde sin sista tävling tillsammans och slutade trea. Patrik Kittel slutade åtta, och önskade efteråt att han lagt upp framridningen lite annorlunda.

Tårögt på flera håll i världscupfinalen i dressyr
Jessica von Bredow-Werndl vann sin första världscupfinal i Leipzig. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Jessica von Bredow-Werndl vann den avgörande världscupküren på 90,836 procent tillsammans med TSF Dalera (TRAK sto f -07 e Easy Game-Handryk, äg Béatrice A Buerchler-Keller).

Det blänkte i hennes ögon när hon kom ut från arenan efter sin segerritt.
− Dalera bevisade igen att hon älskar det hon gör, och jag kan inte vänta med att komma tillbaka, sade den nyblivna världscupsegraren som väntar sitt andra barn.

Ritten i Leipzig kändes till och med bättre än i Tokyo.
− Även om det kanske inte såg bättre ut eftersom jag är rundare, sade Jessica som är i femte månaden och gjorde sin sista start med Dalera på ett tag.
− Det var mycket känslor, och hon blir bara bättre – vi blir bara bättre.

Att det var Jessicas tredje raka mästerskapsseger, med OS, EM och världscupfinalen hade hon inte själv reflekterat över.
− Men då kan det vara bra med en paus nu.

Vamos Amigos explosiv i küren

Cathrine Dufour från Danmark red hem andraplatsen med unge Vamos Amigos (WESTF val f-12 val e Vitalis, äg Sarah Pidgley och Cathrine Dufour), som fick gå till Bohemians kür med känslosam musik från musikalen Les Misérables.
− Jag tog min OS-kür eftersom jag inte visste om vi skulle kvala till världscupfinalen. Han var lite explosiv, så kan kommer att behöva en egen kür, konstaterade danskan och berättade att hästen bara gjort ett fåtal starter i större sammanhang.
− Jag är stolt och glad över honom. Han är ung och behöver bli starkare men han har kapacitet.

Isabell Werth-weihegold 2 220409 Rt
Isabell Werths Weihegold hyllades speciellt under världscupfinalen i Leipzig. Foto: Roland Thunholm

Sorgligt avsked

Och så var det den andra tårögda ryttaren, Isabell Werth, som gjorde sin sista tävling tillsammans med Weihegold (OLD sto f-05 e Blue Hors Don Schufro-Sandro Hit, äg Christine Arns-Krogmann).

− Jag är så glad över att kunna pensionera hästen när hon fortfarande är på den här nivån, och jag tror nog att hon kände att det var vår sista tävling tillsammans, eftersom jag var extra laddad.
− Hon är fortfarande på toppnivå, men inte som när hon var 12 år, och det är inte lika lätt för henne som för tre år sedan.
− Men hon är briljant mot mig och hon kämpar för mig.

Trycket i arenan påverkade ritten

Patrik Kittel var nöjd med sin ritt på Blue Hors Zepter (OLD f -08 e Blue Hors Zack-Wolkentanz II). Ekipaget slutade på en åttondeplats.
− Han gick väldigt fint. Jag hade bestämt spänna bågen i dag, men så här efteråt, när jag insåg vilket tryck det var på publiken i arenan, så kunde jag haft bågen lite mindre spänd.
− Jag skulle ha ridit fram som i Grand Prix i torsdags, nu blev han lite för spänd i galoppen, och då fick jag för mycket galoppfel. Men det är sådant man får lära sig, och jag är ändå väldigt nöjd med hästen.

Ett tecken på såväl Patrik Kittels skicklighet som hästens briljans är att det bara var deras fjärde start tillsammans, och det ledde till en åttondeplats i världscupfinalen.
− Han kan gå på en bit över 80 procent om allt stämmer.

Patrik Kittel-blue Horse Zepter 3 220409 Rt
Patrik Kittel och Blue Hors Zepter slutade på åttonde plats. Foto: Roland Thunholm

Förbundskaptenen nöjd

Dressyrens förbundskapten Bo Jenå fanns på plats i Leipzig.
− Mycket var riktigt bra i Patriks ritt. Det som kostade var första piruetten och sedan ingången till tvåorna som blev lite svajig. Men ettorna var jättefina liksom piaffen och passagen, och formen var bra men en viss spänning finns där, sade Bo Jenå som var imponerad över ekipagets prestation efter bara fyra starter tillsammans.

− Egentligen var det lite för tidigt att rida världscupfinal men Patrik valde att ha det så, och utan missar hade han haft en chans att klättra lite, sade Bo Jenå.

Vi säger som hoppryttarna, det beror på prispengarna
Isabell Werth

Vid presskonferensen efter finalen fanns en representant för arrangören i Leipzig med. Det är elva år sedan sist det var världscupfinal i Leipzig, och frågan ställdes om ryttarna var intresserade av att komma tillbaka om elva år igen,
− Vi säger som hoppryttarna, det beror på prispengarna, svarade Isabell Werth och fick alla att skratta.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden