Sportnytt
7 juni 18:02
Ridsportplus

Tävlade med otillåtna bakbensskydd

DomNu har de nya reglerna om bakbensskydd prövats av disciplinnämnden. Enligt nämnden tävlade ryttaren med bakbensskydd som inte längre är tillåtna. Ryttaren själv nekar till detta.

Tävlade med otillåtna bakbensskydd
Felaktiga bakbensskydd kan leda till att ryttaren förlorar sitt resultat. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i samband med ett kval till Torstenssons Ungdoms-Grand Prix på en klubb i södra Sverige som en annan person på tävlingen såg att en ryttare red med otillåtna bakbensskydd på sin häst på framhoppningen inför omhoppningen.

Överdomaren kontrollerade skydden och såg att de mycket riktigt inte var tillåtna. Enligt överdomaren har ryttaren först sagt att skydden användes även i grundomgången, men att  ryttaren och ryttarens målsman sedan sagt att de otillåtna skydden inte använts i grundomgången, utan satts på efteråt när ett av de andra benskydden gått sönder.

Överdomaren lät ekipaget starta omhoppningen, dock utan bakbensskydd, eftersom överdomaren menade att det inte var klarlagt om hästen haft de förbjudna bakbensskydden på sig i grundomgången eller inte.

Filmen visade motsatsen

Det nästa som händer är att det dyker upp en film från grundomgången, där det ska gå att se  att hästen har de otillåtna skydden. Anmälaren hävdar också att hen och flera andra har sagt till överdomaren att hästen har otillåten utrustning.

Överdomaren skriver i sin inlaga att hen inte fick se skärmdumparna från filmen förrän fyra dagar efter tävlingen.

Skydden förbjudna på hela området

Disciplinnämnden konstaterar i sitt beslut att det inte är avgörande om hästen tävlat med de förbjudna bakbensskydden eller inte, eftersom regler om utrustning gäller på hela tävlingsområdet, och således inte enbart inne på tävlingsbanan. Men nämnden skriver också att det syns på skärmdumparna att de otillåtna skydden satt på även under grundomgången.

”Det är ostridigt att hästen utrustats med otillåtna bakbensskydd inför omhoppningen i aktuell klass. DIN finner att det, av de av anmälaren åberopade skärmdumparna, uppenbarligen framgår att den anmälda deltagit i grundomgången med otillåtna bakbensskydd. Vidare har den anmälda svarat jakande på ÖD:s fråga om utrustningen använts i grundomgången. Det är således ställt utom rimligt tvivel att den anmälda brutit mot utrustningsbestämmelserna i TR III moment 306.6” skriver disciplinnämnden.

Straffet för ryttaren blir att ryttarens resultat stryks i den aktuella klassen.

Sedan 1 januari 2021 gäller regeln att endast så kallade unghästskydd är tillåtna i klasser upp till och med 1,40-klasser. Detta gäller alla hästar, oavsett ålder, och regeln gäller på hela tävlingsområdet.
I TR III Moment 306 står reglerna om hästens utrustning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden