InomhusfälttävlanInomhusfälttävlan är ett populärt inslag på tävlingar runt om i Europa och tankar på att formalisera en serie har cirkulerat länge. "Jag kan inte se någon nackdel överhuvudtaget med en sådan serie, bara fördelar för samtliga intressenter," säger en av krafterna bakom tävlingsformen i Strawberry Arena.
Tävlingsledaren: ”Ger inte upp helt i frågan om en inomhusserie”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Inomhusfälttävlan har funnits med sedan Globentävlingarna utvecklades och flyttades till Friends Arena – numera Strawberry Arena – 2014.
Jag tycker att tävlingsformen skiljer agnarna från vetet vad gäller timing och ridskicklighet.
I början var det en tävling som hade lite svårt att locka deltagare på grund av den låg efter den ordinarie säsongen.
– Det dock förändrats rejält de senaste åren, nu har ryttarna redan börjat anmäla sitt intresse för nästa år. Att publiken uppskattar tävlingen råder det inget tvivel om, säger Christin Ericsson, event director för Sweden International Horse Show.
Inomhusfälttävlan är som egen gren, och innehåller inte som fälttävlan de tre momenten dressyr, terräng och banhoppning utomhus. I stället hoppar ekipagen en bana bestående av terrängliknande hinder och banhoppningshinder inne på en större arena.
Kräver ridskicklighet
Det brukar bli en hel del fart och fläkt, men helt klart är det krävs stor ridskicklighet för att göra det på ett bra sätt, och Sveriges just nu högst rankade fälttävlansryttare Frida Andersén briljerade vid årets tävlingar i Stockholm tillsammans med lånehästen Stinger, medan det i några andra fall kunde se lite skakigt ut då och då.

– Det hade varit optimalt med tio ryttare av Fridas kaliber för att få det riktigt bra. Jag tycker att tävlingsformen skiljer agnarna från vetet vad gäller timing och ridskicklighet, säger Staffan Lidbeck, tävlingsledare och banbyggare för inomhusfälttävlan på SIHS.
Flera tävlingar
Flera stora tävlingar runt om i Europa har inomhusfälttävlan varje år, bland annat i Stuttgart och Geneve. Till och från har snack om att göra en mer formell serie av detta cirkulerat, utan att något riktigt har hänt. Staffan Lidbeck är en av dem som har lagt tid och energi att få igång en sådan serie.
– Jag tror det skulle bli en rejäl vitamininjektion till sporten om något sådant kom till. Jag kan inte se någon nackdel överhuvudtaget med en sådan serie, bara fördelar för samtliga intressenter och jag ger inte upp helt i frågan om inomhusserie, säger han och utvecklar sina tankar med säsongsstart efter nyår och final i Stockholm vartannat år.

”Vore jätteroligt”
– Det vore jätteroligt om vi kan få ihop det. Då finns det ännu mer anledning för ryttarna att hålla igång hästar för vintersäsongen och kanske ha hästar som är specialiserade för det här momentet, säger Christin Ericsson.
– Inomhusfälttävlan ersätter såklart inte utomhustävlingarna där ekipagen genomför alla tre grenar, men är ett positivt komplement som både förlänger säsongen och ger chans att visa upp sporten för en bredare publik, fortsätter hon.
Svenska OS-ryttaren Sofia Sjöborg tillhör dem som har en fyrbent inomhusspecialist i Eastbourne (KWPN val f 2009 e Zelote VDL-Elmshorn, uppf W. van de Lande, äg Katie Williams).
Tycker inte om dressyren
Eastborne har växlat över till att bli inomhusspecialist av den enkla anledningen att han inte uppskattar dressyrmomentet i traditionell fälttävlan. Dessutom har han flera av de egenskaper som behövs för att vara en bra terränghäst oavsett om det är inomhus eller utomhus: god hoppförmåga, snabba reaktioner och reglerbar galopp
– Jag tycker att det är jätteviktigt att man ska ha rätt häst för inomhusfälttävlan, och att man tänker efter noga om hästen passar för det. Många fälttävlanshästar klarar nog inte av att göra båda inomhusfälttävlan och vanlig fälttävlan. Det är mycket ljus och ljud i inomhusfälttävlan, och banan kan bli lite som en omhoppning som våra hästar inte heller är vana vid.
Ekipaget har gjort flera av de stora inomhustävlingarna som hålls, och kom bland annat femma i Geneve förra året och nu planeras start där även i år.
Sofia Sjöborg tillhör dem som välkomnar en inomhusserie under vintersäsongen och hon tror att en sådan serie skulle kunna motivera fler fälttävlansryttare att delta i tävlingsformen.
– Det bästa med inomhusfälttävlan är att vi kan visa vår sport för folk som kanske inte skulle åka ut och titta på en vanlig fälttävlan. Och så är det ju häftigt för publiken att se.
Publiken får en överblick
Christin Ericsson hoppas att Sweden International Horse Show kan fortsätta med sin inomhusfälttävlan som brukar locka storpublik.
– Det bästa tycker jag är att vi får visa upp terrängmomentet för en stor publik. Inne på arenan får publiken en överblick och ser ekipagen hantera hela banan vilket inte är möjligt utomhus. Och det är roligt att en så stor publik får se hur skickliga dessa ekipage är när det gäller att hantera de utmaningar de ställs inför, säger hon.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på