Fälttävlan
10 december 2023 14:35
Ridsportplus

Sofia Sjöborg femma i Geneve: ”Tycker om de här klasserna”

InternationelltVad ska en landslagsryttare i fälttävlan hitta på när det är vinter om inte rida inomhusfälttävlan? Sofia Sjöborg knep en placering i Geneves mäktiga arena i helgen. "Magiskt," säger hon om upplevelsen och berättar också varför Eastbourne har blivit hennes inomhushäst.

Sofia Sjöborg femma i Geneve: ”Tycker om de här klasserna”
Sofia Sjöborg med Eastbourne i Friends nyligen. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Nyligen blev det klart att 25-åriga, Englandsbaserade, Sofia Sjöborg tar en plats i svenska spetstruppen med siktet inställt på OS i Paris nästa år.

  Publik älskade den här klassen och jag har redan fått en inbjudan hit nästa år så förhoppningsvis kan vi komma tillbaka.

  Sofia Sjöborg.

  Vintersäsongen ägnar hon till stor del åt att rida inomhusfälttävlan på de stora arenorna, bland annat under det pågående Topp 10-meetinget i Geneve, Schweiz.
  – Att rida i arenan här i Geneve var magiskt, berättar fälttävlansryttaren.

  Det var i fredags kväll som klassen reds inför fullsatta läktare. Banan började inne på huvudarenan och fortsatte sedan en sväng ut på framridningen innan ekipagen avslutade inför en jublande storpublik. Det var en hel del tekniska utmaningar på banan, som till exempel flera smalhinder av olika slag.

  Kommer tillbaka

  Sofia Sjöborg och Eastbourne (KWPN val f 2009 e Zelote VDL-Elmshorn, uppf W. van de Lande, äg Katie Williams) slutade femma i den 15 ekipage stora klassen.
  – Publik älskade den här klassen och jag har redan fått en inbjudan hit nästa år så förhoppningsvis kan vi komma tillbaka, fortsätter Sofia Sjöborg som tidigare den här säsongen har ridit inomhusfälttävlan i Stuttgart och Friends Arena under Sweden International Horse Show.

  Hon planerar också att åka till franska Bordeaux.

  Det är med Eastbourne hon gör satsningen på inomhusfälttävlan. Valacken och hon har varit ett ekipage sedan 2022 och när han kom till svenskan hade han tävlat upp till och med fyrstjärnigt. Men det fanns en hake:
  – Han tyckte inte om dressyren, berättar Sofia Sjöborg.

  Ägarens förslag

  Ägaren Katie Williams föreslog att ekipaget kunde testa på inomhusfälttävlan där dressyrmomentet inte finns med.
  – Han älskade det så mycket att vi sedan bara har fortsatt.
  – Jag tycker om de här klasserna väldigt mycket. Det är en chans för mera folk att se fälttävlan i en riktigt rolig miljö.

  Sofia Sjöborg har trots sina unga år redan både VM och EM för seniorer på meritlistan. Hon red också flera EM som ungdomsryttare med medaljer både från JEM och YREM i prishyllan.

  Belgiens Lara de Liedekerke Meier vann Geneves inomhusfälttävlan tillsammans med Q – Knock for Me på en tid som var ungefär 3,5 sekunder snabbare än Sofia Sjöborgs. Segern var värd knappt 60 000 svenska kronor medan femteplatsen gav närmare 24 000 kronor.

  Resultat med länk till film på Sofia Sjöborgs runda

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden