Hästliv
3 december 2017 14:07

Therése har inte missat ett enda SIHS – firar 25 år på jubilaren

JubileumSIHS firar 25 år och det finns de som inte har missat en enda upplaga. Therése Bjerketorp har besökt varje SIHS-helg i 25 år och lovar att det blir minst lika många till…

Therése har inte missat ett enda SIHS – firar 25 år på jubilaren
Therese Bjerketorp är en av de absolut flitigaste besökarna på SIHS. Foto: Jason Strong/Madeleine von Koch

Stockholm International Horse Show flyttade efter många år från Globen till Friends år 2013 och bytte namn till Sweden International Horse Show. Nu firar tävlingarna 25 år och än i dag är det en blandning av toppsport, glitter och show som gäller.

En som inte har missat en enda SIHS-helg och garanterat finns på plats fredag till söndag år efter år är Therése Bjerketorp, stallägare som driver Stuteri Nådhammar utanför Mölnbo.
– Tävlingarna är en riktig highlight, säger Therése när Ridsport träffar henne i mässans myller och avslöjar att till och med storfamiljens årliga semester planeras utifrån SIHS.

Hon har just fyndat ett täcke (trots att hon belagt sig själv med shoppingförbud inför Friends), träffar många hon känner vimlet och det syns lång väg att hon trivs prima på sin ”hemmatävling”.
– Ja, det är så väldigt roligt här och en riktig tradition. På fredagen exempelvis träffar jag alltid samma vän och tittar på hoppning och dressyr tillsammans med henne. Det har vi gjort varje SIHS-fredag i 15 år och det är enda gången varje år som vi garanterat träffas.

171202pegasus2009rt
Pegasus har hängt med i många år. Här fotad 2009. Foto: Roland Thunholm

När tävlingarna tog sin början 1993 bodde Therése vid Globen och var på riktig hemmaplan. När tävlingarna flyttade till Friends blev det däremot lite fel sida av staden.
– Jo, det tog emot lite då, skojar Therése som dock ser många fördelar med flytten.
– Framförallt är mässan bättre nu. Globen började bli för trångt. Där var det mer stämning och mer familjärt, och det var fantastiskt med publik runt hela arenan. Här på Friends finns däremot många andra bra möjligheter.

Under några av tävlingarna har Therése, tidigare islandshästryttare som numera fokuserar på halvblod och lipizzaner i sin verksamhet, stått i lipizzaner-montern. Många, många timmar på läktaren har det förstås också blivit och favoritminnena avlöser varandra.
– Framförallt när frihetsdressyr var något vi inte hade sett förut – ­ det var något nytt och helt magiskt. Ett annat minne är den spännande höjdhoppningen. De hoppade så högt att man nästan svimmade – och dessutom barbacka!

Nu har du betat av 25 SIHS-tävlingar. Blir det 25 till för dig?
– Det kan du ge dig på! Så länge jag kan stå och gå kommer jag att komma hit.

 

Kan du din SIHS-historia? Här kan du läsa om höjdpunkterna år för år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden