Dressyr
13 september 2023 12:30
Ridsportplus

Therese Nilshagen: ”Roligast är när hästen förstår”

I stalletHon har superstjärnan Dante Weltino i stallet, Therese Nilshagen, som efter årets EM är ny svensk kürrekordinnehavare. Men för huvudberidaren på den tyska hingststationen är det inte tomt på hästar som väntar på att ta över rollen som stjärna.

Therese Nilshagen: ”Roligast är när hästen förstår”
”Ibland tänker ’jag gud vad skönt det skulle vara med en lugn valack’, men då säger min hästskötare att det vore tråkigt”, säger Therese Nilshagen som oftast rider hingstar. På bilden syns Bellany. Foto: Equigeniek

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Varje dag står sju till åtta hästar på Therese Nilshagens ridschema.
  – Det är max. Jag varken kan eller vill rida mer, jag tar lång tid på mig och vill gärna sadla av vid ridbanan och beta en stund. Jag tror det är en bra grej psykologiskt, att beta är beröm och stärker bandet mellan häst och ryttare, säger Therese.

  Hästarna köps in antingen som föl eller som 2,5-åringar av arbetsgivaren Dressurpferde Leistungszentrum Lodbergen.
  – Vi köper in hingstämnen som vi tror kan vara något för vår station, och vi tycker om att utbilda hästarna själva. Det är resan som är det roliga.

  Får hästar som passar på lång sikt

  Therese tar över hästarna när de är mellan fyra och sex år gamla, om hästen bedöms kunna gå hela vägen till Grand Prix.
  – De andra ska också ha bra hästar, men om man på lång sikt tror att en häst kan passa mig så tar jag över den.

  Det absolut viktigaste hos en häst är arbetsviljan, enligt Therese.
  – Att hästen är med på tåget och vill göra rätt – sedan kan det bli fel ibland, men att den har just viljan att vara med på noterna. En häst med hög ridbarhet kan man göra väldigt mycket med.

  När hästen verkligen förstår vad man menar och det blir lätt för den, är känslan jag uppskattar mest.

  Även gångarterna är viktiga, för att det ska bli en topphäst krävs tre bra gångarter.
  – Men det handlar inte om flashighet i traven, det kan man utveckla. Det krävs taktrena, bra gångarter, men med rätt utbildning och gymnastiskt arbete kan man göra mycket.

  Uppskattar aha-upplevelser

  Just utbildning och utveckling är något Therese skattar högt.
  – Det roligaste är just när man står mellan två utbildningssteg, till exempel S:t Georges och Grand Prix, och man tillsammans med hästen får en aha-upplevelse och kommer vidare med en nyckelrörelse. Ja, jag vet ju hur rörelsen går till – men momentet när man får hästen att förstå. När hästen verkligen förstår vad man menar och det blir lätt för den, det är den känslan jag uppskattar mest.

  På frågan om vilken som är den största meriten svarar Therese först fjärdeplatsen vid EM i Göteborg 2017. Men sedan ändrar hon sig.
  – Det måste ändå vara att ha haft Dante på den här nivån i flera år, vi har många segrar i Grand Prix och Grand Prix Special plus mästerskapsmedaljer. Att vi har hållit oss på den nivån så länge, det skulle jag säga är vår största merit.

  Tävlingar är lönen för mödan, enligt Therese. Och vi är nog många som undrar hur just detta ser ut för Dante Weltino framöver.
  – Vi har absolut målet OS i Paris, det satsar vi på för fulla muggar. Efter det känns det som att det är väldigt viktigt att hästen får gå i pension när han är frisk och pigg och glad, men vi tar besluten utifrån hur det känns.

  Fakta

  Therese Nilshagen om tre av hingstarna i stallet

  Dw3
  Dante Weltino OLD Foto: Roland Thunholm

  Dante Weltino OLD

  Hingst f -07 e Danone I-Welt Hit II, uppf Olaf Bahls, äg DLZ Lodbergen & Therese Nilshagen.

  ”Jag har ridit Dante sedan han var fem år. Han var en fröjd att utbilda och var den första häst jag utbildade till Grand Prix själv. Året när han var åtta gick han sin första långa GP. Aldrig att jag har hoppat av honom och tänkt ”hur ska det här gå?”. Jo förresten, när han var fem kunde jag undra när han skulle bli avslappnad i skritten. Det kan fortfarande vara en utmaning för han är lite laddad ibland. Ökad trav och ökad galopp är hans bästa, det är där vi brukar ta mest poäng.

  Före mästerskap försöker jag bonda lite extra, jag har min fantastiska hästskötare som tar hand om Dante, men då tar jag lite extra promenader och tar över rykten ibland.

  Dante kan vara dominant mot andra hästar, han är otålig. Han är lugn i sig men det kan slå om och då är det viktigt att man kan hantera den känsligheten.

  Jag brukar sitta av och tänka att alla hästar borde vara som Dante, även om det kanske skulle vara långtråkigt. Han går som ett lok och är hur mjuk och fin som helst. Dante är så oerhört härlig, det är ’once in a lifetime’.”

  La-vie-
  La Vie Foto: Equigeniek

  La Vie

  HANN hingst f-15 e Livaldon-Scolari, uppf Heinz Gerdes, äg DLZ Lodbergen.

  ”La Vie är en fantastiskt bussig häst som gått internationellt för första gången i år och ska gå final i lilla rundan i december. Han börjar behärska rörelser i Grand Prix hemma och känns väldigt lovande. La Vie är inte alls hingstig och han är lugn i temperamentet. Han var lite väl lugn som unghäst men ju mer han lär sig, desto bättre blir inställningen till arbete. Han visar fina kvaliteter och det ska bli en spännande resa.”

  Navarro-2
  Navarro Foto: Equigeniek

  Navarro

  HANN hingst f -16 e Negro-San Remo, uppf Georg Kok, äg DLZ Lodbergen.

  “Tidigare var Navarro på station men han var inte så intresserad av att betäcka utan togs ur aveln, men han är fortfarande hingst. Vi köpte honom som föl och han har gått upp till S:t Georges nationellt med vinst. Det är en maffig häst med mycket energi och mekanik, men en känslig herre. Känsligheten kan vara på gott och ont, det gäller att stöpa den åt rätt håll. Det är mycket arbete kvar men han har lätt för sig, och det känns lovande.”

  Fler hästar på Thereses ridlista

  • For Romance I OLD (hingst f-09 e Fürst Romancier–Sir Donnerhall I, uppf Stuteri Lewitz). Är extrem i aveln med mer än 300 ston per säsong. Superfin, men vi tar hänsyn till aveln.
  • For Final OLD (val f -13 e For Romance I-Dimaggio, uppf Sarah Kohl). Är kastrerad och har haft en liten skada. Placerad i alla starter i Intermediaire I med fina procent.
  • Bellany (OLD hingst f-17 e Bon Coeur-De Niro, uppf Sigrid Schmidt). En lovande avelshingst som vunnit Msv för unga hästar. Har en härlig energi.
  • Dumble de Jeu (OLD hingst f-15 e Dante Weltino-Gribaldi).

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden