Fälttävlan
31 oktober 2020 13:31
Ridsportplus

Therese Viklund flyttar utomlands

OS-satsningEfter två längre vistelser i England har landslagsryttaren Therese Viklund bestämt sig för att flytta till dit permanent. "Jag har landat i beslutet nu och har precis fått mitt uppehållstillstånd," säger 33-åringen som har sju hästar på plats i sitt nya hemland och satsar mot OS i Tokyo nästa år.

Therese Viklund flyttar utomlands
Therese Viklund har funnit sig väl tillrätta i England. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Therese Viklund ingår det som kallas den svenska Nations Cup-truppen och har ridit flera Nations Cup-tävlingar samt ett par unghäst-VM.

Första gången jag var här kände jag mig väldigt ensam, nu har jag lärt känna en hel del människor. Therese Viklund.

I början av 2020 gav hon sig i väg till England för tredje gången i syfte att stanna där och träna och tävla en längre period. Men den här gången stannar hon kvar.
– Träningsmöjligheterna här är fantastiska och nu har jag verkligen fått smak på det, säger 33-åringen som är utbildad hovslagare och hade sin svenska bas i skånska Skurup tidigare.

– Och man ser så mycket bra ridning hela tiden. I en fyrstjärnig klass här kan det vara över 100 startande som är jätteduktiga. Det är så inspirerande att se så mycket bra ridning, fortsätter hon.

– Jag har landat i beslutet att stanna nu och har precis fått mitt uppehållstillstånd.

Nära förbundskaptenen

Liksom vid sina tidigare Englandsvistelser bor hon utanför Banbury och har de sju hästar som är med i England inhyrda hos Sveriges förbundskapten i fälttävlan, Fredrik Bergendorff.
– Jag tränar banhoppning för honom och min dressyrtränare Gareth Hughes bor också i närheten, säger Therese Viklund.

Även den svenska legendaren – Englands tidigare förbundskapten i fälttävlan – Yogi Breisner finns i närområdet. Breisner är numera knuten till svensk fälttävlan som olympisk rådgivare. Sedan länge är svenska spetstruppsryttaren Ludwig Svennerstål baserad i England, liksom tidigare landslagsryttarna Dag Albert och Anna Hilton.

”En huvudpelare”

Uppfödaren och veterinären Lena Nyström äger fem av de sju hästar Therese Viklund har med sig till England, bland annat Viscera (HANN sto f 2008 e Fidertanz 2-Ravallo, uppf/äg Lena Nyström).
– Lena är en av huvudpelarna för att min satsning ska fungera, säger Therese Viklund.

Det är med enögda Viscera som Therese Viklund satsar mot OS i Tokyo nästa år. Stoet saknar dock ett kval och den senaste tidens hårdare coronarestriktioner ställer till det lite.
– Vi får se hur jag kan lösa det där med kvalet. Det var meningen att jag skulle ha åkt till Italien och gjort det nu, men det går inte med de nya restriktionerna.

Hittills har hon bott i lastbilen när hon har varit i England.
– Jag får se lite hur det löser sig med boende nu.

Fokusera på ridningen

Planen är att 33-åringen ska fokusera fullt ut på ridningen och försörja sig genom att ta emot utbildningshästar och ha träningar.
– Hela England andas ju häst, det är en fin hästkultur här.

En annan sak som har haft betydelse i beslutet att stanna är att fälttävlansryttaren har börjat bygga upp ett socialt nätverk i sitt nya hemland.
– Första gången jag var här kände jag mig väldigt ensam, nu har jag lärt känna en hel del människor.

Finns det något du saknar i England?
– Ja, familjen och vännerna så klart. Speciellt nu med corona då vi inte har kunnat hälsa på varandra. Det har varit tufft emellanåt. Även om vi har kontakt över telefon och internet så är det inte samma sak som att träffas.
– Och de dagar de ösregnar här kan jag sakna att ridhus som jag hade hemma.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden