Fälttävlan
7 september 2020 21:15
Ridsportplus

Mocca SE lämnar fälttävlan – ny karriär väntar

MästerskapHon har vunnit två Breeders, varit tiondeplacerad på unghäst-VM och representerat Sverige i Nations Cup i sin första karriär tillsammans med Therese Viklund. På senare år har hon gått lite lägre klasser tillsammans med Saga Wahlman och i helgen tog ekipaget silver på lag-SM. "Jätteroligt, särskilt eftersom det är sista större som Mocca gör," säger Saga Wahlman.

Mocca SE lämnar fälttävlan – ny karriär väntar
Saga Wahlman och Mocca SE på väg mot silver i lag-SM i det som förmodligen var ekipagets sista start i fälttävlan. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Mocca S.E. (SWB sto d 2004 e Saigon-Palermo, uppf Kamilla och Torkel Svensson, äg Kamilla Svensson) har varit omskriven i Ridsport regelbundet sedan hon vann Breeders i fälttävlan som 4-åring.

Hon är stallets drottning och det vet hon om. Saga Wahlman om Mocca.

”En mycket positiv häst i god balans med trevlig inställning och bra bakbensteknik” var delar av domarnas omdöme då.

Det var en extra känslosam seger då hennes mamma Passion, som Kamilla Svensson ägde och hade fött upp, tidigare samma år hade dött i direkt efter målgång vid terrängprovet i den tvåstjärniga klassen på Strömsholm. Det var ett hjärtfel som slutade stoets liv.

Mocca SE hedrade sin mammas minne genom att vinna Breeders inte bara en – utan två gånger – då hon vann titeln även som 5-åring.

Mocca S.e.
Mocca SE vid sin Breedersseger som 4-åring. Therese Viklund var ryttare och ägaren/uppfödaren Kamilla Svensson står bredvid. Arkivbild: Yvonne Karlsson
Therese Viklund-mocca1 140920 Rt-3
Therese Viklund och Mocca på tävling 2014. Arkivbild: Roland Thunholm

– Mocca har lärt mig jättemycket, det var med henne jag kom upp i de lite större klasserna, säger Södra Sandbytjejen Saga Wahlman och fingrar lite på sin silvermedalj från lag-SM som hänger runt halsen.

22-åriga Saga Wahlman tog över Mocca SE efter Therese Viklund för fyra år sedan. Det var Therese Viklund som red Passion den där ödestiga dagen och det var också Therese Viklund som började tävla Mocca SE redan under unghäståren. Föruom två Breedersvinster var ekipaget tia i unghäst-VM 2010 – en placering som kom lite i skymundan av Sara Algotsson Ostholts seger i samma ålderklass med Reality.

Starter i Nations Cup

Efter det fortsatte Viklunds karriär med Mocca och innehöll bland annat starter i Nations Cup samt segrar och placeringar upp till och med nuvarande trestjärnig nivå innan ryttaren kände sig klar med stoet och Saga Wahlman tog över.

– Innan var det väl så att Therese tog hand om Mocca. Nu har Mocca tagit hand om mig ett tag, fortsätter Saga Wahlman som har tät kontakt med Therese Viklund.
– Ja, hon följer oss.

– Jag red Moccas syster, som är en ponny och ett år äldre än Mocca. Vi hade köpt den av Kamilla och så tyckte hon att jag skulle ha Mocca, säger Saga Wahlman som har ett brons från lag-SM på ponny på meritlistan sedan tidigare.

”Vilken avslutning”

Nu har ekipaget gjort sin sista lite större fälttävlan. Det var vid lag-SM i tvåstjärnig klass på Revinge där ekipaget ingick i Flyinge Ryttarförenings silverlag.
– Jätteroligt, särskilt eftersom det är sista större som Mocca gör. Vilken avslutning, säger ryttaren som rider på heltid på genom sitt egna företag och som anställd.

Tillsammans med Mocca har hon också tävlat dressyr upp till och med Medelsvår B:5.
– Mocca älskar fart och är alltid glad. Hon är stallets drottning och det vet hon om.

När Mocca SE nu lämnar fälttävlansbanorna är det för att gå in i avelsboxen hos sin ägare som alltjämt är Kamilla Svensson.
– Men kanske att jag tävlar lite dressyr med Mocca nästa år, säger Saga Wahlman.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat SM i fälttävlan: Referat, intervjuer och bilder (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden