Fälttävlan
27 augusti 2020 20:25
Ridsportplus

”Det är lite av ett lotteri när SM rids i trestjärnig klass”

MästerskapHan kommer till SM på Segersjö med fem hästar till start - oddsen för att Christoffer Forsberg har med SM-medaljerna i fälttävlan att göra på söndag är ganska låga. Men själv vill han inte prata om guld: "Det finns minst 15 ekipage som kan ha en bra dag och vinna".

”Det är lite av ett lotteri när SM rids i trestjärnig klass”
Christoffer Forsberg ser fram emot SM - Hippo's Sapporo är en av fem hästar han startar. Foto: FEI

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sedan november är Tidaholmssonen Christoffer Forsberg tillbaka i Sverige, efter över nio år utomlands, och han driver nu verksamhet i Skåne. Den här veckan går resan norrut, något som inte händer alltför ofta för tävlingar i fälttävlan. SM på Segersjö lockar och i lastbilen står fem hästar som alla ska gå den trestjärniga klassen där det svenska mästerskapet avgörs.

– Jag har nog inte varit på Segersjö sedan 2007 – då red jag SM där och tog faktiskt ett brons, med ett stopp i terrängen. Det gick på fyrstjärnig (tidigare trestjärnig klass) nivå på den tiden, så det var häftigt, konstaterar han.

Att fem av de 34 hästarna till start i klassen har Christoffer Forsberg i sadeln gör att han får ses som en av ryttarna med störst chans till medalj, men själv ser han det inte riktigt så.
– För mig är det lite för mycket lotteri när SM går på trestjärnig nivå – det finns minst 15 ekipage som kan ha en bra dag och vinna. Går det i fyrstjärnig klass så har vi ju en mindre grupp ryttare som kan vinna, så för mig handlar den här tävlingen mer om att förbereda hästarna för resterande säsong.

”Alla fem ska vara placerade”

Målet för helgen är dock högt satt – alla fem hästarna ska helst knipa en rosett.
– Ett par av hästarna kommer att gå fullt ut på Segersjö – de kommer gå fort i terrängen – medan en del mer bara kommer att göra det de ska. Målet för mig med tävlingen är alla fem hästarna ska vara i topp 15, att alla fem ska vara placerade.

Han ser Hippo’s Sapporo (val -08, e Perechlest-Blesk, uppf Gestüt Hellerholz, äg Christoffer Forsberg & Mike Kleene) och Watermill Heejan (val -12, e Boss-Celano, uppf J.A. Wijnveen, äg Christoffer Forsberg & Jan Greve) som sina bästa hästar i dagsläget.
– De har visat fina resultat på fyrstjärnig nivå ett tag nu. 8-årige Heejan har debuterat i år och var felfri och gjorde det jättebra. Han är väl mitt framtidshopp, tillsammans med Watermill Dream Of Taura som är en ny häst för mig för i år – hon vann den tvåstjärniga klassen i Hermanstorp i somras. Det blir en spännande helg, summerar Christoffer Forsberg.

Christoffer Forsberg och Grafman i Aachen 2011.
Christoffer Forsberg och Grafman i Aachen 2011. Foto: Roland Thunholm

Mästerskapsrutinen finns

Tillsammans med Grafman red Christoffer Forsberg flera ungdoms-EM, och det blev även en individuell start på EM för seniorer 2011. Han har också gjort flera starter på unghäst-VM. 29-årige Forsberg känner att han är på väg tillbaka till högsta nivån, och suget efter att rida mästerskap igen finns där.

– Jag tror att ju mer jag får upp hästarna på rätt nivå – jag har bra hästägare med mig nu – då kommer det att komma naturligt. Det har varit ett par år nu med jobb att lära sig allting, att få igång businessen och allt att fungera. Ju fler hästar man har på den nivån och ju mer man kan vara ute och tävla desto bättre är det ju. Enligt mig har jag två hästar som definitivt hör hemma på ett OS nästa år –  men framförallt är det Paris 2024 som är det stora målet.

Elever till start på Segersjö

Christoffer Forsberg tycker att det ska bli spännande att komma till Segersjö igen, och han har flera elever som tävlar i ungdomsklasserna.
– Det är en fantastiskt fin tävlingsplats, framförallt för svenska ryttare att åka till. Tyvärr ligger den lite långt bort om du kommer nerifrån Europa, men som svenskar ska vi vara jätteglada att vi har en så fin tävlingsplats och bra arrangör. Jag tror att det är bra för juniorerna och young riders att komma ut på de här tävlingarna, nästa år rids ju även EM här. Jag har en del elever som är med och tävlar nu, det ska bli intressant att följa dem.

Så hur känns det att rida ett SM igen?
– Det adderar ju lite extra, det är klart att man vill prestera bra. Det är inte så att man tänker att man bara ska komma runt, utan man har lite extra tryck och vill att det ska gå bra. Om allt går rätt så kommer det att gå väldigt bra i helgen, men det är svårt att säga att målet är att vinna SM, det kan hända mycket – har jag alla fem hästarna på placering, då är jag mer än nöjd efter helgen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat SM i fälttävlan: Referat, intervjuer och bilder (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden