Fälttävlan
30 augusti 2020 13:26
Ridsportplus

Hakunamatata – en riktig guldhäst

MästerskapWynja Eriksdotter Rubin och Hakunamatata kom, sågs och segrade på JSM i fälttävlan. För ryttaren var det första SM-medaljen på häst, för hästen var det tredje (!) SM-guldet. "Han hade inte kunnat ha en bättre ryttare än Wynja, hon rider honom perfekt och har otrolig horsemanship, " säger ägaren och tidigare ryttaren Erika Sjöström som hade en framgångsrik karriär med valacken och red hela fem EM på honom.

Hakunamatata – en riktig guldhäst
Wynja Eriksdotter Rubin och Hakunamatata (TRAK val f 2004 e Cavallieri xx-Tarino, uppf Andrea Mueller, äg Stall Venusta Vallis Ab) på väg mot JSM-guld. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Wynja Eriksdotter Rubin står i målområdet på Segersjö och har precis blivit svensk juniormästare i fälttävlan.

  Jag vill kunna ge en annan ryttare den resan och tiden som jag hade med honom. Erika Sjöström.

  Hon har fullt fokus på sin guldhäst, Hakunamatata (TRAK val f 2004 e Cavallieri xx-Tarino, uppf Andrea Mueller, äg Stall Venusta Vallis Ab). Han ska kylas, ledas, kontrolleras på alla sätt.
  – Han är bara helt fantastisk, vi kunde köra vårt race i terrängen, säger 16-åringen.

  Gratulationerna strömmar till – inte minst från de andra två JSM-medaljörerna Tuva Rosencrantz och Julia Andersson. Men också från Hakunamatatas ägare.
  – Jag är jätteglad över att jag får rida den här hästen, säger Wynja Eriksdotter Rubin om den 16-årige valacken som har mängder med rutin.

  ”En läromästare”

  – Hans starkaste sidor är terrängen och hoppningen. Han har varit en riktig läromästare för mig där.

  Tillsammans med sin ägare Erika Sjöström var han självklar i landslaget för juniorer och unga ryttare och ekipaget representerade Sverige på totalt fem EM för juniorer och unga ryttare innan. Han hamnade hos sin nuvarande ryttare när Erika Sjöström insåg att det inte var en häst för de allra största banorna.

  – Han är en otrolig häst på två- och trestjärnig nivå och jag vill kunna ge en annan ryttare den resan och tiden som jag hade med honom, säger Erika Sjöström som själv tog ett JSM-guld och ett YRSM-guld med ”Hacke”.

  ”Stolt och glad”

  – Att han nu vinner SM igen med Wynja betyder otroligt mycket. Jag är otroligt glad och stolt för Hackes, Wynja och teamets skull. Han hade inte kunnat ha en bättre ryttare än Wynja, hon rider honom perfekt och har otrolig horsemanship, fortsätter Erika Sjöström som numera är baserad i England hos Chris Burton där hon arbetar med att bygga upp en verksamhet med lite yngre hästar.

  Erika Sjöström-hakunamatata3 120826 Rt
  Erika Sjöström och Hakunamatata vid JSM 2012. ArkivFoto: Roland Thunholm

  Nyblivna svenska mästaren har sedan tidigare fyra SM-medaljer på ponnyer, medan det är första på stor häst.  Hon har dessutom ridit två EM på ponny.
  – Och ”Hacke” är väldigt rolig att hoppa också så det kanske det blir lite mer av. Det går alldeles utmärkt att kombinera flera grenar, säger hon.

  Nu närmast är målet dock att ta klivet upp till trestjärnig klass.
  – Och så siktar vi på JEM nästa år.

  Här finns intervju med JSM-silvermedaljören inför söndagens terräng.

  Resultat, JSM

  Se filmklipp med mästaren nedan. 

   

  View this post on Instagram

   

  ?SVENSK MÄSTARE ?. Se och hör @wynjaeriksdotterrubin berätta om vägen till ?JSM-guld ?. #tidningenridsport #fälttävlan #sm

  A post shared by Tidningen Ridsport (@tidningenridsport) on

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat SM i fälttävlan: Referat, intervjuer och bilder (21)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden