Fälttävlan, Hoppning
26 augusti 2020 17:38
Ridsportplus

Anna Svane rider flera SM – i olika grenar

Byter grenFör bara någon vecka sedan var 18-åriga Anna Svane i final i ponny-SM i hoppning i Falsterbo. Nu laddar hon om för nästa SM – i fälttävlan som junior. Och trots denna bredd är hennes mål med att tävla bara ett enda, att ha roligt.

Anna Svane rider flera SM – i olika grenar
Anna Svane och Lip´s Limited Edition vid ponny-SM i hoppning nyligen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Om hon måste välja en gren, så är det fälttävlan. Men Anna Svane föredrar att inte välja. Därför gick färden från gården Fridhem mellan Västerås och Enköping nyligen till Skåne och ponny-SM i hoppning, tillsammans med c-ponnyn Eddie, eller Lip’s Limited Edition som han heter egentligen.
− Jag har haft Eddie i åtta år nu, sedan han var fyra år. Jag har ridit in honom själv, med mammas hjälp, och tagit upp honom till Msv A. Vi har också flera segrar och placeringar i upp till 1* fälttävlan.

Mamma heter Tina Svane och är gammal hoppryttare. Som ung hette hon Tina Lundström och tävlade i svår hoppning, både nationellt och internationellt.

Tar upp som storhäst

Eddie är en korsning russ/halvblod, och Anna och Eddie har varit ett team sedan hon var tio år gammal, och bandet mellan dem är starkt.
− Det är flera som sagt att de aldrig sett ett så starkt band mellan häst och ryttare som mellan mig och Eddie. Han kommer aldrig att säljas, inte för några pengar. När jag är över 20 år kommer jag att ta upp honom som stor häst och fortsätta tävla honom.

Han kommer aldrig att säljas, inte för några pengar.

Att Eddie bara mäter 138 centimeter enligt intyget, ännu mindre när han har mätts hemma, är inget bekymmer.
− Han är storgalopperad och har lättare att få plats i kombinationer för kategori D än för sin egen kategori, säger Anna.

Equestrian Sport
Anna Svane och ”Eddie” har varit ett team sedan hon var tio år gammal, och bandet mellan dem är starkt. Foto: Roland Thunholm

Fick bra känsla

I ponny-SM var Anna Svane och Eddie ett av bara tre dubbelnollor inför den tredje omgången. Men där höll inte nollan längre och ekipaget slutade femma efter två nedslag.

− Han blev lite springig och jag ville lite för mycket. Men jag är nöjd, för vi fick en bra runda med bra känsla, säger Anna som öser beröm över sin ponny.
− Som fälttävlansponny är han klockren i hoppning och terräng. Dressyren är inte hans starkaste gren, med den har blivit bättre.

Annasvane.1004
Anna Svane beskriver sin ponny som en fälttävlansponny som är rakt igenom klockren i hoppning och terräng. Foto: Maria Svane
Annasvane_startbild
Hemmet hos familjen Svane är livslångt. Foto: Anna Svane/Maria Svane

Klippet nedan: Rejäla terränghinder är inget hinder för 138 centimeter höga Lip’s Limited Edition.

Två SM samma helg

Det kunde ha varit en start i ponny-SM i fälttävlan på gång härnäst. Rent teoretiskt skulle det ha gått att tävla på Ljuslingsbacken utanför Skövde i helgen, säger Anna Svane.

Men i praktiken hade det nog blivit lite körigt, eftersom Anna också ska rida junior-SM i Segersjö samma helg.
− Det är inte värt att stressa för att hinna båda, så nästa mål för Eddie blir lag-SM i fälttävlan.

Nu blir allt fokus på junior-SM tillsammans med Duke (SWB, val, f 2007, e. Silvano, u Suzuk-OO – Dragon, uppf Charlotte Olsson, äg Anna Svane).
− Han kallas Skrutt. Jag har haft honom i 1,5 år, och det är så roligt, för han är barnbarn till det sto som min mamma red YREM med 1990, Titti-00.

Annasvane.1002
I helgen väntar start i Segersjö och junior-SM tillsammans med Duke (SWB, val, f 2007, e. Silvano, u Suzuk-OO – Dragon, uppf Charlotte Olsson, äg Anna Svane). Foto: Maria Svane

Tränar för Anna Freskgård

Att det blev fälttävlan trots att hoppningen fanns i blodet förklarar Anna med att hon följde med en kompis på ridläger där de fick prova på terränghinder, och sedan var hon fast. Nu tillhör hon juniorlandslaget och blev i fjol dessutom uttagen till Agrias fälttävlansakademi, med träningar för bland annat Anna Freskgård.

I Anna Svanes stall

Rider både häst och ponny

Lip’s Limited Edition, kallas Eddie, (c-ponny, val, f 2008, e Lipton (DWB) u Jura, gotlandsruss, uppf Kristina Ekman, äg Anna Svane) Femma i ponny-SM i hoppning 2020, samt har gått 1* fälttävlan

Duke, kallas Skrutt, (SWB, val, f 2007, e. Silvano, u Suzuk-OO – Dragon, uppf Charlotte Olsson, äg Anna Svane) Hoppning upp till 1,30 och fälttävlan upp till CCN3*-S

Liverpool S.E (SWB, val, f 2014, e Luxembourg S.E, u Glasgow , e Guido, uppf Inger Eriksson, äg Anna Svane, Inger Eriksson)
Gått H100 i fälttävlan

Elektronic (SWB, val, f 2009, e Cartier, u Eltina, uppf Mats-Åke Svensson, äg Anna Svane, Catarina Ceder, Tony Stigsson)
Gått 1,20 hoppning och H100 i fälttävlan

Cupido (KWPN, val, f 2007 e Michael, u Karola, e Casanova, uppf KH Ansen, äg Anna Svane, Tina Svane)
Har gått 1.35 hoppning samt 2* fälttävlan

Expandera

− Akademin har gett superbra träningsmöjligheter och många tips, säger Anna, som debuterade 3* fälttävlan med Skrutt i Hermanstorp för ett par veckor sedan.
− Det blev ett ganska bra resultat, och känslan var bra.

Tävlar för att ha kul

Att komma till Segersjö blir en riktig utmaning, det vet Anna Svane som tävlade där även i fjol.
− Det gick inte alls bra då. Vi var orutinerade. I år har vi tränat mycket mer teknik, och gjort mycket grundjobb.

Klippet nedan: Anna Svane och Duke i terrängmomentet.

Vad är då målet med Annas tävlande? Hon sammanfattar det med några få ord.
− Att ha kul, och att få rundor med bra känsla.

Anna Svane har just börjat sista året på gymnasiet, men därefter tänker hon sig inte en tillvaro med hästar på heltid.
− Jag ska mönstra snart, och sedan hoppas jag att jag kan gå vidare inom det militära. Jag skulle också kunna tänka mig att bli polis, säger Anna Svane, som först har ett SM att åka till.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat SM i fälttävlan: Referat, intervjuer och bilder (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden