MångsysslareKonståkerska, gymkhanaryttare och cirkusartist – det är en mångfacetterad domare som dömer årets SM i fälttävlan. När startskottet går i Segersjö gör Malou Wickberg sin första tävling som "ground jury member". "Vi lägger stor vikt vid det som kallas dangerous riding", säger hon om domarrollen.
Malou Wickberg dömer i Segersjö – ”dangerous riding” är fokus
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Efter en snabbfotad karriär som FEI-steward med både Nations Cup och EM i fälttävlan på meritlistan dömer 39-åriga Malou Wickberg sin första internationella fälttävlanstävling som ”ground jury member” vid helgens SM i fälttävlan i Segersjö. Hon är fortfarande FEI-steward, men att ta klivet upp till domare är både en fjäder i hatten och ett efterlängtat nästa steg för den i sammanhangen unga domardebutanten.
Det är stor skillnad på rollen som FEI-steward och domare. Som steward träffar du ryttarna hela tiden och som domare håller du en annan distans, berättar hon.
– Du är också den som delar ut poäng, och att döma ryttare som har lagt ner oerhört mycket tid och engagemang är ett väldigt stort ansvar. Du vill inte göra felaktiga bedömningar eller fatta fel beslut. Det är en stor utmaning, men något jag är väldigt glad över att få göra, säger Malou Wickberg.
Två domarteam är på plats i Segersjö och Malou Wickberg är den enda svenska domaren vid sidan av tre domare från Frankrike, Storbritannien respektive Finland. Vid dressyrmomentet dömer hon vid E eller B, medan hoppningen och terrängprovet döms gemensamt av domarna.
Vid det senare kommer hon sannolikt att befinna sig i domartornet, varifrån stora delar av terrängbanan är synlig. Det kommer också att finnas hinderdomare utplacerade. Baserat på vad de rapporterar in ligger avgörandet på domarna, som också kan stoppa tävlingen om det behövs. Filmade ritter underlättar också när det kommer till att avgöra om det blivit hinderfel eller inte, berättar Malou Wickberg.
Tittar efter bristande kontroll
– Det vi lägger väldigt stor vikt vid är det som kallas ”dangerous riding” internationellt. Att ridningen är säker är något som genomsyrar hela tävlingen. Vi tittar på om man har bristande kontroll i dressyren, därefter fortsätter vi med hoppningen och vid terrängprovet är det ”all hands on deck” som gäller. Vi rör oss runt framhoppningen och ute på banan.
”Dangerous riding” är något som har diskuterats inom fälttävlan under lång tid, och handlar i grund och botten om att förebygga olyckor i den riskfyllda terrängen. Vad som utgör ”farlig ridning” handlar om en rad faktorer som exempelvis fart, bristande kontroll eller att pressa en utmattad häst, som samlat kan leda till att domarna träder in och agerar på olika sätt.
Malou Wickberg har en minst sagt brokig bakgrund men man kan tidigt skönja djuren som den röda tråden. Som barn var det dock konståkning som gällde och hon har tre SM-guld i teamåkning på raken på meritlistan. Med träning för den omtalat stenhårda ungerska konståkningstränaren Andrea Dohany kan man misstänka att det var här som Malou Wickbergs känsla för detaljer och arbetsdisciplin grundlades. Med få undantag sitter hon nu för tiden i sadeln klockan halv sex varje morgon, och därefter är det full rulle.
Julklappsponnyn blev starten
Mamma och pappa tyckte till slut att konståkningsträningen var lite väl hård och avledningsmanövern var att ge dottern en ponny i julklapp när hon var elva år gammal. Julklappsponnyn var en arab som hette Trysseau och med honom gjorde Malou Wickberg allt. Ekipaget tävlade hoppning och fälttävlan, de gjorde en galopptävling ihop och Trysseau gick även SM i dressyr och gymkhana. Det sistnämnda var hon längre fram med och arrangerade både NM och SM i.
Efter studenten blev det ridning på heltid när Malou Wickberg började jobba som beridare hos Lars Pedersen, då världstvåa i dressyr, på Blue Hors i Danmark. Efter ett par vändor till Danmark började hon läsa juridik och jobbade sedermera på advokatbyrå, Volvo och även på reklambyrå.
Mitt i allt har hon hela tiden underhållit hästverksamheten i lite olika skala, men med fokus på att utbilda, tävla och sälja hästar samt undervisa och döma. Något som blivit befäst i och med förvärvandet av drömgården vid havet mellan halländska Åsa och Fjärås för två år sedan. Här bygger hon nu upp sitt eget hästparadis tillsammans med maken Henrik Ängermark, som hon likt många andra tävlingsorienterade hästmänniskor gifte sig med på en vardag i juli i år.
Som en extra krydda har hon också en fot i cirkusens värld – något som började med att hennes pappa arbetade med cirkusreklam, och fortsatte med en kurs i etologi och ett exjobb med cirkusdjurens välfärd som tema. Via anrika Cirkus Scott fick hon en inblick bakom kulisserna och kärleken till cirkusen var omedelbar.
– Jag har badat med elefanter i havet, jobbat med sjölejon och lekt med apor, berättar Malou Wickberg.
En ungdomsförälskelse i Paris ledde även till att hon under en tid turnerade med en cirkus. Samtidigt är hon också medveten om det starka ifrågasättande kring hur cirkusdjuren har det, en debatt som hon då och då flikat in i via sociala medier.
– Säga vad man vill om cirkus, men om man kan ha 18 hingstar utan grimma lösa, då kan du ju något om häst. Det var inte utan att jag ville lära mig mer om hur det gick till.
Kopplingen till cirkusen finns fortfarande kvar och i samband med inspelningen av den svenska storfilmen ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”, med Mia Skäringer i en av rollerna, hade Malou Wickberg ansvar för en av elefanterna som ingick i filmen.
Skyndade från Falsterbo till domarjobb
Det blir mycket dömande under ett tävlingsår, även om det just i år gick från en fullbokad kalender till helt blankt när corona slog till, men Malou Wickberg lyckas ändå få in lite eget tävlande också. Tävlingskamraten är ögonstenen Eltzy Wick som hon tävlar upp till Medelsvår A i dressyr på. Och det är ingen överdrift att säga att prisrosetterna står som spön i backen.
I fjol blev det en tredjeplats på amatörtouren i Falsterbo och i slutet på 2019 kunde Eltzy titulera sig som den mest framgångsrika dressyrhästen i Göteborg & Bohusläns Ridsportförbund. Efter Falsterbo fick Malou Wickberg ila iväg till flygplatsen för att hinna döma på EM i fälttävlan för unga ryttare som gick i Holland.
– Att jag både rider på hög nivå och är internationell domare är nog ganska unikt, säger Malou Wickberg.
Det är alltså en mångsysslare av rang som ikläder sig domarrollen i Segersjö i helgen. Efter tio år som dressyrdomare och överdomare i hoppning och dressyr och flera år som FEI-steward i fälttävlan, är detta grädden på moset, menar Malou Wickberg. Hon har alltid haft en förkärlek för fälttävlan och fick tidigt upp ögonen för domaryrket. Mycket tack vare GP-domaren Eva Axelsson som var hennes tränare under ponnytiden.
– Jag följde med och satt bredvid när hon dömde, och det kändes bara som ett självklart val. Det är ett fantastiskt sätt att utvecklas på, det är nog min största drivkraft. Men det är också ett trevligt sätt att resa och träffa trevliga och otroligt kunniga människor, som jag kan lära mig massor av. Alla de äldre domarna, de som har ridit OS, de samlas på de stora mästerskapen och vem vill inte vara där då? Men grunden till alltihop är ändå kärleken till hästarna, säger Malou Wickberg.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på