Fälttävlan, Ridsport Play
5 september 2020 16:00
Ridsportplus

Kolla klippet: Christoffer Forsbergs fullmatade SM-helg

MästerskapNio hästar i tre olika klasser. Det innebär tre olika dressyrprogram och tre olika hoppbanor på lördagen. "Det gäller att hålla koncentrationen," säger fälttävlansryttaren Christoffer Forsberg mellan uppsittningarna under pågående lag-SM. Kolla in filmen där fälttävlansryttaren berättar hur han får logistiken och byte mellan dressyrsadlar, hoppsadlar och nummerlappar att fungera.

Kolla klippet: Christoffer Forsbergs fullmatade SM-helg
Christoffer Forsberg och Watermill Wedgwood mellan dressyr och hoppning i meetingets 100-klass. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Förra helgen tog han brons på SM i Segersjö. Den här helgen rider han nio (!) hästar under meetinget med lag-SM och kringklasser som ordnas av Flyinge Ryttarförening i Revinge.
– Det är mycket logistik, säger Christoffer Forsberg samtidigt som 5-årige hingsten Watermill Wedgwood får byta om från dressyrhäst till hopphäst.

Jag sitter av och sitter upp och växlar mellan att hoppa och rida dressyr hela dagen. Christoffer Forsberg.

Han har hästar i tre olika klasser, vilket innebär att han ska hålla tre dressyrprogram och tre olika hoppbanor i huvudet – och dessutom ha tid att lära sig tre terrängbanor inför söndagens avslutning av tävlingen.

Och så är det ju det där med nummerlapparna som ryttarna ska ha på sig i både dressyr- och hoppmomentet.
– Ja, det är mycket att hålla reda på. Jag sitter av och sitter upp och växlar mellan att hoppa och rida dressyr hela dagen. Det gäller att hålla koncentrationen, säger Christoffer Forsberg.

Ingen egen

Watermill Wedgwood uppför sig exemplariskt när utrustningen på honom byts. Det är ett vältrimmat team med två medhjälpare. Ingen av de nio hästarna Christoffer Forsberg rider under meetinget är hans egna, de flesta är unga och flera av hästägarna hjälper till att köra hästar och se till att rätt häst är klar i rätt tid med rätt utrustning.

– Jag är fälttävlans Jörgen Larsson, säger Christoffer Forsberg med ett litet skratt och anspelar på hoppryttaren som är en flitigt anlitad hoppjockey.

Tillbaka till Sverige

Att träna och tävla andras hästar är en del av 29-åringens verksamhet.
– För många hästägare betyder det mycket att kunna se vad hästarna gör och vad som händer när de börjar tävla. Sedan kanske de vill ta över själva, säger Christoffer Forsberg som efter flera år i Tyskland och Holland kom tillbaka till Sverige förra året.

Förteckning över alla hästar Christoffer Forsberg startar under meetinget med lag-SM.

Se och hör Christoffer Forsberg berätta om sin logistik i filmen nedan.

Forsberg3
Hästarna står snällt i lastbilen och väntar på sin tur. Foto: Annelie Frank
Forsberg1
Det är mycket utrustning att hålla reda på med nio hästar som ska göra både dressyr och hoppning samma dag.

Lag-SM i fälttävlan för hästar har i år ett blygsamt startfält med tre lag och rids i tvåstjärnig klass med dressyr och hoppning på lördagen och terräng på söndagen. Här finns bilder och filmer på terrängen. 

Christoffer Forsberg rider Celladonn för Gärds Ryttarförening. I laget ingår också Hanna Berg, Pontus Hugosson, Anna Hassö och Sabrina Söderberg.

Start- och resultatlistor

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat SM i fälttävlan: Referat, intervjuer och bilder (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden