Fälttävlan
2 september 2020 11:05
Ridsportplus

Professor Roepstorff lever som han lär

Mästerskap62-årige professorn Lars Roepstorff debuterade internationell fälttävlan på Segersjö i helgen. "Jag predikar allsidig träning för hästar i mitt jobb varje dag, så då får jag väl leva som jag lär," säger han.

Professor Roepstorff lever som han lär
Lars Roepstorff och över 190 cm höge Caspian pustar ut i målfållan efter sin internationella debut. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det tillhör inte vanligheterna att 62-åringar gör internationell debut i fälttävlan.

På äldre dagar brukar de flesta börja med dressyr i stället, men det tycker jag verkade tråkigt. Lars Roepstorff.

Men precis det gjorde Lars Roepstorff på Segersjö i helgen när han startade den tvåstjärniga klassen tillsammans med Caspian (HOLST val f 2008, uppf Catharina Dolk, äg Pro Vet Ab).

För Ridsports läsare är han mer känd som professorn som är expert på underlag än som fälttävlansryttare – den senare karriären startades först för ungefär fyra år sedan.
– Jag hoppade på landslagsnivå som junior. På äldre dagar brukar de flesta börja med dressyr i stället, men det tycker jag verkade tråkigt, säger han lite skämtsamt och tillägger att han red någon fälttävlan på ponny när han var i 12-årsåldern.

”Kul att rida på”

Han står i målområdet på Segersjö och har precis suttit av över 190 (!) höge skimmeln Caspian. Han har den där speciella blicken och utstrålningen som så ofta kan ses hos ryttare efter en adrenalinkicken en härlig terrängrunda ger.

– Ja, det var en fantastisk fin bana som var så kul att rida på.

I ärlighetens namn är det kanske inte bara föreställningen om att dressyr är tråkigt som har lett in professorn på fälttävlansvägen. Att frun Sandra Odelberg Roepstorff är hängiven fälttävlansryttare är en sådan sak. Hans professionella intresse för ridunderlag och hästars hållbarhet en annan.

 

– Allsidig träning är oerhört viktigt för hållbarheten hos hästar och inga hästar får nog så allsidig träning som fälttävlanshästar.
– Jag predikar allsidig träning för hästar i mitt jobb varje dag, så då får jag väl leva som jag lär.

Praktisk erfarenhet

Professorn ser också ett värde med att lägga till praktisk erfarenhet till sina teoretiska kunskaper – inte minst för att kunna kommunicera med hästfolk i alla sporter.
– Det är väldigt värdefullt för mig i mitt arbete att ha den här praktiska tillämpningen också, säger han.

Han bor i Kolbäck nära Strömsholm och rider dagligen när han inte är ute på arbetsresor. Caspian har varit lite ”spooky” och Lars Roepstorff började promenera ute med honom. Sedan gav det ena det andra hela vägen fram till internationell debut i fälttävlan.

Lars Roepstorff och Caspian slutade 34:a i den 54 ekipage stora klassen.

Resultat, CCI2*

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat SM i fälttävlan: Referat, intervjuer och bilder (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden