Fälttävlan
17 mars 2017 17:45

Mocca mot mästerskap med nya ryttaren

Therese Viklund och Mocca S.E. har gjort mycket tillsammans, från seger i unghästchampionaten till placering i trestjärnigt. Nu har Mocca kommit igång med sina nya ryttare Saga Wahlman som siktar på young rider-mästerskapen.

Mocca mot mästerskap med nya ryttaren
Therese Viklund och Mocca S.E som numera rids av Saga Wahlman.

Landslagsryttaren Therese Viklund och Mocca S.E.  (27) (SWB, sto, f 2004, e Saigon-Palermo, uppf Kamilla och Torkel Svensson, äg Kamilla Svensson)  har hängt ihop sedan Mocca var tre år gammal, men sedan en tid tillbaka finns stoet hos young ridern Saga Wahlman.

– Det är ett beslut som jag och ägaren Kamilla fattade tillsammans. Mocca gör alltid sitt bästa och har haft en så fin karriär, och nu kände vi att det var dags för henne att få gå ner ett snäpp för att inte behöva ta i på max, säger Therese.
– Hon är en fantastisk läromästare och jag tror säkert att jag kommer få se henne högt upp i resultatlistorna igen som young rider-häst.

Dubbla championats-vinster
Therese red in Mocca och lotsade den spirande stjärnan till seger i 4- och 5-årschampionaten. De kom tia på unghäst-VM och har sedan dess tävlat upp till placering i CIC3*, samt placerat sig i MSVB:4 dressyr och 1,30-hoppningar.
– Vi har hängt ihop så länge, så det var ett tufft beslut att lämna henne vidare. Hon är världens goaste häst och en sådan häst man verkligen saknar. Som tur är bor hon inte så långt bort och jag kommer ju att träffa henne på tävlingar, säger Therese.

Medan Therese rider vidare på bland annat sina förstahästar Diabolique (OLD, sto, f 2008, e Hoftanz-Dream of Heidelberg, uppf Wolfgang Scmitz, äg Lena Nyström) och Vesica (SWB, sto, f 2010, e Ampere-Wolkentanz, uppf/äg Lena Nyström) har Mocca kommit igång med sin nya ryttare Saga Wahlman.

Siktar på mästerskapen
Saga har startat SM och NM som junior och har ett brons från lag-SM på ponny.
– Det känns jättebra hittills med Mocca. Hon är alltid så positiv, säger Saga som har hunnit starta en LA:1 dressyr med seger som resultat.

Ekipaget håller som bäst på att lära känna varandra och det finns några särskilda young rider-mål som Saga hoppas på att nå.
– Jag siktar på SM, NM och kanske till och med EM.


Det nya ekipaget. Foto: Privat

Hos familjen Wahlman finns även Miss Saigon, Moccas helsyster som är en D-ponny och som ska betäckas framöver.
– Mocca väldigt lik sin syster, både till utseendet och i ridningen, säger Saga.

Uppfödaren följer Mocca
Kamilla Svensson, som har fött upp stona och fortfarande äger Mocca, är glad över Moccas nya hem där hon kan fortsätta karriären på young rider-nivå.

– Som hästägare har det varit väldigt roligt att följa Therese och kunna ge henne ett bra verktyg i sin satsning. Nu är jag jätteglad att Mocca är hos Saga där hon är förstahästen – hon är en riktig drottning och det passar henne att vara viktig i stallet, säger Kamilla och skrattar åt att Mocca med all rätt kan vara lite mallig.

Kamilla hade även Moccas mormor Rebecca (27) (SWB, sto, f 1980, e Maraton-Unesco) och Moccas mamma Passion (27) (SWB, sto, f 1990, e Palermo-Maraton, uppf Kamilla och Torkel Svensson). Therese Viklund red Passion framgångsrikt fram till det sorgliga slutet då stoet utan förvarning avled efter en felfri terräng på young rider-SM på Strömsholm.

– Det har gjort att jag ännu mer vill behålla Mocca och ta föl på hennes så småningom. Därför är det extra roligt att familjen Wahlman har ett avelsintresse, säger Kamilla som ser fram emot små ”Moccor” i framtiden.


Therese och Mocca hann med mycket under sina år tillsammans. Foto: Lottapictures

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden