Hoppning
14 februari 2018 18:44

Thijssen avstängd efter att avlivad häst testats positivt

Den holländska ryttaren Sanne Thijssen är just nu avstängd i sex månader. Detta efter att hennes häst som avlivades på fyrstjärniga Liverpooltävlingen testats positivt för otillåten medicinering, vilket familjen står fast vid beror på det som tävlingsveterinären behandlade hästen med efter att olyckan hade skett.

Thijssen avstängd efter att avlivad häst testats positivt
Sanne Thijssen har tagit juridisk hjälp för att häva avstängningen. Arkivbild: Stefano Grasso

Flera ridsportmedier rapporterar nu om att Sanne Thijssen, 20, för tillfället är avstängd i sex månader av FEI. Hennes häst Sara Galotiere avlivades på fyrstjärniga Liverpooltävlingen strax före årsskiftet på grund av en fraktur som uppkom under en 1,50-runda.

Enligt bland andra Grand Prix Replay dopningtestades hästen efter olyckan och provsvaren visar på den bedövande substansen ketamin, vilket har lett till att Sanne Thijssen nu är ett ”pending case” på FEI:s lista och för tillfället avstängd.

Sanne Thijssens far, Leon Thijssen, menar att det positiva svaret är ”logiskt” då provet togs efter hästens död och att medlet ska ha getts innan avlivningen. ”Sanne ville vara med vid avlivningen, men fick inte. Vi visste inte ens att stoet skulle dopningtestas” säger Leon Thijssen enligt GPR.

Tar juridisk hjälp

Horses.nl berättar vidare att tävlingsveterinären hävdar att han inte har gett hästen den aktuella substansen. Samma tidning har diskuterat saker med flera veterinärer som uppger att ketamin är vanligt att ge innan avlivning och pekar på ”den kaotiska situationen runt den svårt skadade Sara Galotiere”.

Sanne Thijssen själv bekräftar sin fars version i en annan intervju:
”Självklart har stoet fått dessa läkemedel efter olyckan för behandling av smärta”, säger Sanne Thijssen till Spring-reiter.de och berättar att hon har nu har tagit juridisk hjälp i hopp om att häva avstängningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden