Hoppning, Ridsport Play
29 augusti 2021 08:30
Ridsportplus

Ridsport Play: Thriller i Skövde avgjorde kampen om platserna på GHS

Unga vinnareJörgen Larsson hade tänkt få rida Scandinavium med den första hästen han hade till start, men de övriga red för fort. "Jag fick tänka om", berättar segraren i 6-årsfinalen på Champion of the Youngsters, som du också kan höra i en film tillsammans med hästägaren. Finalen bland 7-åringarna blev en familjeaffär med Grevlundas Stephanie Holmén som etta, trea och sexa.

Ridsport Play: Thriller i Skövde avgjorde kampen om platserna på GHS
Jörgen Larsson och Spencer 101 segrade i 6-årsfinalen på Champion of the Youngsters. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ett idogt regnande kunde inte hindra de unga talangerna i Champion of the Youngsters att visa sig från sin bästa sida, när det var dags för finaler för 6- och 7-åringar på lördagen.

Först ut var 6-åringarna som tog sig an Leif Halls 1,30-bana med gott självförtroende. Nästan halva startfältet var felfritt och 14 ekipage gick till omhoppning för att göra upp om de fem platserna i Lövsta Future Challenge, som avgörs på Scandinavium.

Jörgen Larsson var först ut i omhoppningen med Instrumental.
− Jag red en lagom snabb runda som skulle räcka till topp fem, var min plan, men sedan började det gå ruggigt fort, säger han efteråt till Ridsport.

Jörgen Larsson Spencer Hoppar Youngsters Foto An
Jörgen Larsson och Spencer 101 på Champion of the Youngsters. Foto: Anna Nyberg

Därmed fick Jörgen tänka om. Ville han ta en plats i Scandinavium fick det bli med Spencer 101 (OS, val f -15 e Sandokan LGST – Luxano, uppf Günther Gerdes, äg Maria Showjumping AB).
Den planen lyckades. Jörgen och Spencer vann klassen och kan nu se fram mot Gothenburg Horse Show.
− Det är något alldeles extra att få starta på en femstjärnig tävling, och man blir alltid väl omhändertagen i Scandinavium.

Jag blir så sjukt nervös av att stå vid sidan när det handlar om platser till Scandinavium

Vid hans sida fanns en överlycklig hästägare, Maria Östman, som ägt Spencer sedan han var fyra år och utbildat honom, men som på grund av ryggproblem inte själv kan tävla honom.

− Jag blir så sjukt nervös av att stå vid sidan när det handlar om platser till Scandinavium. Allt kan ju hända med unga hästar som inte gått så mycket mot klockan, säger Maria Östman till Ridsport.

Maria och Spencer
Maria Östman fick avstå från att själv tävla Spencer på grund av ryggproblem. Foto: Anna Nyberg

Det var inte första gången Maria fick stå bredvid och se Jörgen rida hennes häst till seger i Skövde. Scenariot var exakt detsamma 2019, då Jörgen Larsson vann 7-åringarnas final på Youngsters med Condor Hypopromo.

I filmen nedanför berättar Jörgen Larsson mer om 6-årsfinalen på Grevagården och hästarna han startade där. I filmen kan du också höra Maria Östman berätta mer om sin häst och vem som ska rida Spencer i Scandinavium.

Berömde Daquars Dream

De övriga fyra Scandinaviumbiljetterna gick till Falsterbosegraren Secret Star, riden av Thomas Ryan, Edith riden av Jüri Sokolovski, Daquars Dream CC som reds av Sissela Smith och Eka First Navy Jack, med Carl-Walter Fox som ryttare.

Sissela Smith Daquars Dream Cc Youngsters Foto An
Sissela Smith och Daquars Dream CC tog en av de åtråvärda platserna på Scandinavium. Foto: Anna Nyberg

Sissela Smith berömde Daquars Dream efteråt.
− Hon är jättefin. Lite försiktig, men jag chansade och red lite fortare i dag. Hon är lite som Casemiro i psyket, lite blyg, och jag får utbilda henne i att bli modig.

Sissela Smith konstaterar att det är en alldeles speciell känsla att rida en omhoppning på en ung häst.
− Det är så häftigt när de undrar vad som händer när man sätter upp farten och ändå lägger all sin tillit till ryttaren.

Om Sissela får rida Daquars Dream i Scandinavium vet hon inte, eftersom hon nyligen berättade att hon slutar på CC Holsteiner Breeding för att börja på Tärnö stuteri.
− Men jag hoppas få fortsätta samarbetet kring henne med Claes och Carin Pettersson, säger hon.

Sissela tävlar för förlorad vän

I dag söndag händer något alldeles speciellt för Sissela. Hon rider 4-årsfinal på sin egen häst, familjens uppfödning Crush (SWB, val f -17 e Crunch – Kojak), som hon dessutom ridit både mamman och pappan till.

En som också varit med på resan med Crush är ridsportjournalisten Sara Thunholm, som var en vän till familjen, och som nyligen gick bort.
− Sarah sa att hon skulle komma hit och titta om hon kunde, så nu rider jag för henne.

7-årsfinalen blev en familjeaffär

Finalbanan på 1,40 för de 7-åriga hästarna på Grevagården gav också ett ganska stort startfält till omhoppning. Elva av de 27 finalekipagen gick vidare, men i omhoppningen fick de unga hästarna bekänna färg och bara fem klarade att hålla nollan.

Stephanie Holmen Red Carpet Fix
Stephanie Holmén och Red Carpet segrade i 7-årsfinalen på Champion of the Youngsters. Foto: Anna Nyberg

Snabbast var dessa var Red Carpet (SWB, f -14 e Canvas Plus – Calino), riden av Stephanie Holmén, som dessutom blev trea med Grevlundas Skylander VS och sexa med Jolene AK.

− Jag är glad att ”Mattan” fick vinna. Det var hennes tur nu. Jolene vann i Falsterbo och Skylander tog nyligen en internationell seger, sade Stephanie efteråt.

Steffi Camilla Mikael Foto An
Stephanie Holmen, här på Jolene AK, segrade i 7-årsklassen med Red Carpet och gratuleras av Camilla Ericson från SWB och Mikael Theorén från Agria. Foto: Anna Nyberg

Red Carpet är en familjeaffär. Hon är uppfödd av Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson, tillsammans med Niclas Swerre.
− Lisen och Peder tävlade båda mamman Carnation, och jag red pappan, berättade Stephanie.

Red Carpet har också tävlats av Stephanies syster Nicole Holmén.
− Hon red henne på GCT i Stockholm och i Falsterbo.

Det vet man aldrig när Peder vill ta över, så jag njuter så länge det varar
Stephanie Holmén om Red Carpet

Med på Champion of the Youngsters finns också Mattans tidigare ryttare Malin Sjögren, som arbetar med Grevlundas yngre hästar och som red Red Carpet här i 4-årsfinalen.
− Det är en häst med en väldigt positiv inställning. Hon har mycket blod och är naturligt försiktig. Hon gjorde alla rätt som unghäst, säger Malin.
Stephanie nickar instämmande.
− Hon kan gå långt. Hon har allt man vill ha.

Hur länge det dröjer innan Peder tar över kan Stephanie Holmén inte säga.
− Det vet man aldrig, så jag njuter så länge det varar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden