Hoppning
14 augusti 2021 07:53
Ridsportplus

Tidsfel stoppar toppekipage i YR-finalen: ”Väldigt olyckligt”

FinaltrasselMaxtiden är ofta ett krux men på hopp-SM i Mantorp blev den ett dråpslag för flera av de tio bästa ekipagen. Felpoängen talade för final men ett tidsfel sparkade ut flera ryttare med medaljchans. "Det känns inte rätt", säger Kajsa Björe som är en av dem. "Det var en missbedömning", säger banbyggaren Fredrik Malm.

Tidsfel stoppar toppekipage i YR-finalen: ”Väldigt olyckligt”
Kajsa Björe och Fine Emmely missar YR-finalen trots att de vann första kvalet och ligger fyra totalt. Här syns ekipaget i Falsterbo där de tog juniorsilver i fjol. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det blev en brutal andra SM-omgång för några av de unga ryttarna. En av dem är Kajsa Björe som inte får rida finalen trots att hon ligger fyra i totalen efter två kval. Istället är hon och hästen Fine Emmely uppsatta i lördagens consolation. Detsamma gäller för femman Vilma Larsson och ytterligare ett par ryttare som ligger bland de tio bästa i totalen.

    Kajsa Björe trodde själv att hon var i final ända till hon av en händelse fick höra att så inte var fallet.
    – Det var Philip Svitzer som frågade om jag fick rida final. ”Ja, det hoppas jag verkligen” svarade jag. Då sa han att det var något med 12 fel, säger Kajsa Björe.

    Felpoängen säger att de är finalkvalade men ett tidsfel har satt alla med 12 fel i andra omgången på pottkanten. SM-reglerna säger nämligen att du inte får ha fler än 12 fel i andra omgången för att få rida final. Att flera av dem som har gjort bäst ifrån sig totalt sett nu inte får rida finalen väcker upprörda känslor – främst med avseende på maxtiden som man anser var alldeles för snävt satt.

    – Jag förstår ju varför regeln finns. Man vill inte att någon ska gå in och kräkas i kval två och sedan gå in i en final som är fem centimeter högre och slå ihjäl sig. Men så är ju inte fallet här. När 24 av 24 har tidsfel, då är det något som inte stämmer, säger Kajsa Björe.

    Equestrian Sport
    Kajsa Björe och Fine Emmely gick i mål som silvermedaljörer på junior-SM i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

    ”Tiden är fel mätt”

    Kajsa Björes moster Emma Emanuelsson fick två tidsfel med Stakantura bland seniorerna. Även hon är kritisk till maxtidens konsekvenser.
    – Det fanns ingen senior eller young rider som klarade tiden idag. Då får man gå till den som har byggt banan. Det handlar inte om hur han hade byggt banan utan om hur han har mätt tiden. Där var det någonting som blev fel.

    – Jag kan bara prata om min egen bana. Hade du satt ett högre tempo, då hade du inte fått plats på distanserna som fanns. Banan klarade ett 400-meterstempo men inte bansträckningen. Det gick inte att hålla ett 400-meterstempo från hinder 1 till 13 med de relaterade avstånden.

    Reglerna har slagit på ett sätt som det inte var menat. Här borde man kunna kliva in och säga ”vi har gjort fel” och se till att det blir en ”fair” final på söndag, menar Emma Emanuelsson.
    – Tiden är fel mätt, det är det som är grundproblemet.

    Emma Emanuelsson köper absolut argumentet om att svenska banor ska uppmuntra till att rida i ett internationellt gångbart tempo, men ställer sig samtidigt frågande till logiken.
    – Ska man börja med det på ett SM då? Grundfelet är att det ska finnas på alla vanliga tävlingar, nationella och elit. Där ska ju det här introduceras successivt – inte på ett SM – så att man lär sig.

    Som det är idag går SM för young rider i 375-meterstempo i andra kvalet och 400-meterstempo i finalen medan det annars är 350-meterstempo som gäller. För seniorerna är det 400-meterstempo som gäller och annars 375-meterstempo.

    – Vi ska kunna mäta oss med den internationella konkurrensen, men det blir fel när man sätter in det först på ett SM, säger Kajsa Björe.

    Ridsport
    Emma Emanuelsson och Stakantura i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

    ”Vill inte halshugga någon”

    Hon försöker smälta att det inte blir någon final, men det är svårt.
    – Visst, det är lika för alla och alla får fel, men när vissa inte får rida final på grund av det – då är det jätteolyckligt, säger hon.
    – Det är många som inte får starta finalen som ändå har där att göra. Inte bara jag.

    – Det blir ett konstigt SM, fyller Emma Emanuelsson i.

    Anna Emanuelsson tränar ett av ekipagen som också har åkt ur finalen tack vare ett tidsfel. Hon instämmer med Emma och Kajsa, och tycker det är viktigt att lyfta frågan för att det ska ske en förändring. Annars är hon rädd att det rinner ut i sanden
    – Just nu i stridens hetta så pratar alla om det och är ledsna. Men sedan går det två veckor och så lägger det sig.
    – Det som är unikt i den här situationen är att detta aldrig har hänt förut – och det måste ju bero på att maxtiden var för snävt satt.

    – Vi är inte ute efter att halshugga någon, för det är ingen som har gjort något medvetet fel. Men vi vill inte att det ska hända igen. Både Kajsa och Vilma har ju medaljchans, kanske till och med guldchans, och så får man inte rida en final, fortsätter Anna Emanuelsson.

    Fredrik Malm BanbyggareFoto: Susanne Högdahl
    Fredrik Malm önskar att han hade tänkt annorlunda. Foto: Susanne Högdahl

    ”Det var en missbedömning”

    Ridsport har även pratat med banbyggaren Fredrik Malm, som fått mycket beröm för sina banor i helgen. Som banbyggare har han tre ryttare på sig att ändra maxtiden om han anser att det behövs.

    I andra SM-omgången höjde han maxtiden för både young rider och seniorer med två sekunder vardera. Att maxtiden ändå skulle få ett sådant genomslag var inget han hade räknat med.
    – Det var väldigt olyckligt.

    Finns det något du kunde gjort annorlunda?
    – Jag kunde absolut ha haft någon sekunds längre maxtid, det var en missbedömning. Det är tråkigt när det får den påverkan det fick för några stycken.

    Det finns ingen lösning på det?
    – Nej, det gör det inte. Jag kunde ha gjort en snällare mätning, men det är 375-meterstempo i de här klasserna och det är det inte så ofta. Jag mätte vägen precis som jag brukar göra, men tempot för klassen är högre än det brukar vara. Det står också inskrivet i SM-reglerna och det går inte att ändra på.

    – Jag kunde ha mätt snällt för att få fler vidare, men jag mätte egentligen inte tajt utan det är tempot som är förhöjt på SM. De rider inte i det tempot på tävlingar annars. Det påverkar också väldigt mycket.

    Fredrik Malm är självkritisk.
    – Det är absolut saker som jag tänker igenom och jag är inte på något sätt nöjd med att det blev som det blev. För min del är det bara att backa in i hörnet – jag skulle ha tänkt annorlunda för att få till maxtiden.

    – Intentionen med regeln är ju god, att man då inte ska debutera i 1,50 i finalen med hästar som har fått fler än 12 fel. Men det här scenariet har man inte riktigt räknat med. Det här har aldrig hänt förut, menar Fredrik Malm.

    – Utifrån mitt perspektiv är jag nöjd med banorna, men jag skulle ha längt tiderna.

    Img_7771
    Albin Bolin vill inte yttra sig om maxtiden, men antyder att den uppkomna situationen kan bli föremål för reflektion. Foto: Susanne Högdahl

    ”Regler är regler”

    Överdomaren Albin Bolin ser krasst på saken.
    – Vi har hoppat oss fram till en SM-final och regler är regler. Det är det vi har att förhålla oss till, säger han.

    Finns det ingen anledning att se över regelverket?
    – Jag gör ju en summering av SM:et och då skulle det kunna vara en punkt för hoppkommittén att se över, för att se om det är något man vill tänka annorlunda kring.

    Åtta ryttare startar nu finalen på söndag. Flera av dem ligger betydligt längre ner i totalen än Kajsa Björe och Vilma Larsson.

    Ridsport har även haft kontakt med Robert Solin, nationell samordnare i hoppning på Svenska Ridsportförbundet. Han menar att dörren är stängd för en lösning i efterhand.

    Finns det anledning att se över SM-reglerna och i sådana fall hur?
    – Hoppkommittén har sedan tidigare beslutat att göra en översyn av alla SM-regler i hoppning. Den påbörjas i närtid och ska vara klar innan nästa års SM-regler beslutas, säger Robert Solin.

    Hur ser du på att flera av de ryttare som toppar i totalen enligt felpoängen inte får rida finalen?
    – Det är förstås inte bra.

    Finns det något sätt att ändra banans maxtid i efterhand – utöver den möjlighet som finns efter tre ryttare? 
    – Det enda sätt som finns för ändring av maxtid är, som du uppmärksammat, preciserat i TR III moment 352.5. När den tiden har passerat är alla möjligheter till ändringar stängda, eftersom det inte finns någon grund i TR för ytterligare ändringar.

    Totalställning unga ryttare.

    Startlista SM-finalen för unga ryttare.

    SM-regler young rider utomhus.

    Fotnot: Efter första omgången, bed C, omräknas resultaten till poäng genom att multiplicera tiden för varje ekipage med 0,5. Summan avrundas uppåt eller neråt till två decimaler. Vid 0,005 avrundas det uppåt och vid 0,004 neråt. Ekipaget med lägst antal poäng ges 0 fel, övriga ekipage belastas med felpoäng som är skillnaden i poäng mellan varje ekipage och det som leder. Om ekipaget blir uteslutet får det samma antal felpoäng som det ekipage som har flest fel i aktuell omgång plus 20 felpoäng. Om ekipaget har fler felpoäng än det som har sämst resultat innan det blir uteslutet eller utgår på egen begäran behåller det sina felpoäng plus 20.
    Källa: SM-regler YRSM utomhus

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden