Hoppning
28 april 2021 10:44
Ridsportplus

”Till vissa hästar hittar man aldrig rätt bett”

UtrustningBettplattor – är det ett minne blott från ridskoleponnytiden? Nej, för OS-ryttaren Peder Fredricson gillar bettplattor, och här förklarar han varför. Vi talar om bettplattor och bett med Peder, nummer fyra på världsrankningen i hoppning

”Till vissa hästar hittar man aldrig rätt bett”
Peder Fredricson rider ofta med bettplattor om bettet har lösa ringar. Här har Hansson WL till och med dubbla plattor. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Nyligen sågs Peder Fredricson tävla med dubbla bettplattor. Är detta en ny trend, månne? Vi ringer upp OS-ryttaren för att fråga.

    Varför hade du dubbla bettplattor?
    – Bettet var lite stort.

    Fakta

    Peders råd till amatörryttare

    Det kan vara bra att som amatör fråga tränaren om vilket bett som är bäst för hästen och ekipaget.
    – Det är väldigt viktigt att hästen trivs med bettet.

    Så det är inte någon ny innegrej eller så?
    – Nej.

    Använder du bettplattor ofta?
    – Ja, det brukar jag göra på nästan alla hästar om det är lösa bettringar, så att de inte ska bli knipta i mungiporna.

    Använder du aldrig parerstänger?
    – Jo, det spelar ingen roll egentligen. Parerstänger har ungefär samma effekt men det är mer järn och lite tyngre så det blir lite extra och det är onödigt. Bettplattor är enklare.

    Vilka bett rider du på oftast?
    – För det mesta vanligt tränsbett när jag trimmar, det kan vara både två- och tredelat. Det beror på vad hästen trivs på bäst för tillfället, det kan ändra sig hos en och samma häst. På tävling är det olika från häst till häst, allt från vanligt tränsbett till hackamore eller pelham.

    Hur lätt eller svårt är det att hitta ett bett som passar hästen?
    – Det är olika. Till vissa hästar hittar man aldrig rätt bett, för andra blir det bra på en gång.

    Vilken häst har det varit svårast att hitta bett till?
    – Christian K. Han är väldigt bra – men väldigt stark. Just nu har jag en löst spänd nosgrimma och ett smalt tvådelat gag. Han är mest bekväm med det, det är inte perfekt men vi vet båda två hur det funkar och har kommit på ett sätt att rida på det bettet. Han drar iväg lite men som tur är så är han väldigt smart och fungerar på hindren ändå.

    Vad har du för bett till All In?
    – Han går på ett gummipelham med tungfrihet, det har han gjort sedan han var sju år.

    Har toppryttarna samma bett hela tiden på respektive häst?
    – Jag tycker att det handlar väldigt mycket om att hästen ska trivas med bettet och att det ska fungera i den situation man behöver använda det. Sedan väldigt mycket vilken känsla ryttaren är bekväm med att ha. Under en period vill en ryttare ha pelham på många hästar, nästa period är det andra bett som gäller och sedan kanske det är dags att gå tillbaka.

    Hur tänker du kring att byta bett för att skona munnen?
    – Det viktigaste är att hästen trivs med sitt bett och det är upp till ryttaren att ha koll på det. Man kan även testa att ha olika nosgrimmor. Det kan vara bra att byta vid ridning hemma, men på tävling kan det vara bra att ha samma som på andra tävlingar, så att det blir bett som funkar. Det kan bli lite vilset om bettet byts för ofta mellan tävlingarna.

    Fakta

    Bettplattor

    Med en fast bettring finns minde klämrisk, vilket gör att det inte behöver användas tillsammans med bettplattor. Bett med en löpande bettring har högre klämrisk och används med fördel tillsammans med bettplattor för att minska risken att hästen får sår.

    Något som blir allt vanligare är bettplattor i tjockare gel som går in i mungipan på hästen. Dessa bettplattor har en tendens att ge blåsor eller brännsår på insidan av munnen, vilket kan vara svårt att upptäcka, så här gäller det att man är uppmärksam som hästägare.

    Många som använder ett för stort bett har en tendens att använda bettplattor för att få det mer stabilt. Men om bettet är för stort finns risk att hästen får belastnings- och tryckskador inne i munnen, se därför alltid till att ha ett väl tillpassat bett. Det är inte alltid en bra lösning att sminka över problem med bettplattor.

    Källa: Matilda Evertsson, hästtandtekniker och bettrådgivare på Rätt Bett.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden