Hoppning
22 april 2021 06:15
Ridsportplus

”Jag behöver inte stressa, allt kan få ta den tid det tar”

HästskötareHon blev lite av en kändis som hästskötare till H&M All In hos Peder Fredricson. Men nu har Malin Henlöv bytt jobb och tillvaro, och blivit hästskötare på hemmaplan. Vi talar med Malin som bytt arbetsgivare och lämnat tävlingshetsen.

”Jag behöver inte stressa, allt kan få ta den tid det tar”
Malin Henlöv på plats i Tyskland, där hon nu arbetar som hemmagroom hos Evelina Tovek. Hästen heter Justinov (KWPN val e Ustinov-Indorado), en 7-åring som tävlar på 1,30-1,40-nivå. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I tio år arbetade Malin Henlöv hos Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson. Hon syntes överallt, på alla bilder och alltid vid sidan om någon av Peders framgångsrika hästar.

Hur såg din arbetssituation ut?
– Jag reste nästan hela världen runt med hästarna. Jag var med på alla mästerskap, bland annat OS i Rio och EM. Det var naturligtvis fantastiskt med alla framgångarna.

Men nu vill du inte resa mer?
– Nej. Det var när coronapandemin bröt ut och resandet stoppades som jag kände att det var skönt att vara hemma och göra andra saker. Kanske hade jag funderat lite kring det innan, jag kände att det inte var så kul längre.
– Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt med hästarna. Men jag vill inte packa lastbil eller stå i stallet mitt i natten på en tävlingsplats och göra i ordning allt efter en sen tävlingsklass.

Så du flyttade till Evelina Tovek i Tyskland?
– Det är första gången utomlands för mig och det är kul. Men jag ser fram emot att vi ska flytta till Nederländerna nu i vår. Det är där jag vill vara, jag har massor av kompisar där och i Belgien, gamla hästskötarvänner. Det blir dessutom bättre för hästarna på det nya stället, här finns inte mycket hagar och ingen skrittmaskin.

Hur ser ditt arbete ut nu?
– Det är stor skillnad jämfört med hur det var på Grevlunda. Här är vi bara två anställda och vi har endast sex hästar. Jag är hemmagroom och reser alltså inte med på tävlingar. Jag har ganska mycket tid för varje häst och det gillar jag. När Evelina är hemma sadlar jag och tar ut hästarna åt henne. När hon är borta på tävling rider jag de hästar som är kvar hemma.

Hur skiljer arbetet sig från ditt tidigare jobb?
– Allt är mycket lugnare. Jag behöver inte stressa, allt kan få ta den tid det tar. Jag har dock ansvar för att alla papper är i ordning, men det handlar ju enbart om sex hästar så det är inga problem.

Peder-fredricson-christian-k-5-190616-rt
Christian K är Malins favorithäst. Foto: Roland Thunholm

Vad saknar du från det tidigare jobbet?
– Ibland kan jag faktiskt sakna att vara på tävling. Det var ju trots allt en väldig adrenalinkick när ”mina” hästar hoppade, särskilt när det verkligen gällde något. Dessutom är det väldigt mysigt att vara på tävling och träffa alla hästskötarkompisarna.
– Men, som sagt, jag saknar inte de sena kvällarna och tidiga mornarna.

Hur var stämningen bland er som arbetade med hästarna?
– Jättebra. Alla hjälper varandra, ställer upp för varandra. Visst kan det ibland vara svårt för någon som kommer in helt ny, men det är aldrig någon som är otrevlig eller avvisande.

Vilka tävlingsplatser gillade du mest?
– Barcelona. Vet egentligen inte varför men allt var bra där och stämningen jättefin. Mexiko var också bra med stor bana och engagerad publik. Dessutom var det nära till city så man kunde gå ut och äta på kvällarna. Miami var också bra, kanske inte för hästarna men för oss människor var det perfekt.

Fakta

Malin Henlöv

Namn: Malin Henlöv

Ålder: 34 år.

Familj: Mamma, pappa, lillasyster Åsa. Funderar på att skaffa hund.

Bor: För närvarande Wachtberg, Tyskland.

Aktuell: Bytt jobb.

Favoritmat: Sushi.

Dryck: Rött vin.

Lyssnar på: P3.

Favoritpryl i stallet: Skrittmaskinen.

Person(er) jag beundrar: Äldre hästskötare som kan extremt mycket och som alltid är villiga att dela med sig av sin kunskap, exempelvis Marie Johnsson som varit hos Ludger Beerbaum i 30 år.

Hästen jag gillar mest: Christian K! Det är en fantastisk häst, så personlig. Jag träffade nyligen Christian på en flygplats på väg till Doha och då märkte jag hur mycket jag saknar honom.

Flytt: Senare i år flyttar Evelina Tovek och Malin Henlöv med till Henrik von Eckermanns och Janika Sprungers nybyggda anläggning i holländska Kessel.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden