Avel
9 april 2018 12:00
Ridsportplus

Tillgänglig 23 år efter sin död – så funkar det

Giganten lever vidareDen äldsta SWB-godkända hingsten som är tillgänglig under säsongen 2018, Irco Mena, föddes 1982 och har varit död i 23 år. Hur länge håller egentligen fryssperma? Och har tiden sprungit ifrån en så gammal häst eller kan han tillföra aveln något i dag?

Tillgänglig 23 år efter sin död – så funkar det
Irco Mena och Royne Zetterman flög fram tillsammans. Foto: Krister Lindh

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Utan tvivel är Icro Mena 763 en gigant i svensk hoppavel. Förutom att han själv har placeringar i världscupen och deltog i VM 1994, har han lämnat avkommor med toppresultat i såväl hoppning som fält-tävlan. Allra mest framgångsrik är Wega, som tillsammans med Sara Algotsson Ostholt har ett OS-silver. Men har tiden gått ifrån honom nu?
– Nej, det tycker jag inte, säger uppfödaren Eva Gudmundsson. Han var så mycket före sin tid och har nedärvt så fantastiskt bra. Han är lätt och fin, med mycket blod, och det behövs även i dagens avel när det är svårt att hitta bra fullblodshingstar. Jag har själv haft ett sto efter honom. Det var bra, för då kunde jag använda lite rejäla herrar och få bra resultat.

I detalj:

Irco Mena 763

Född: 1982. Avled 1995 i följderna av ett allvarligt benbrott.
Stam: e Irco Marco u Bally-mena Park 12532 e Menelek xx-Battle Burn xx.
Uppfödare: Ann och Lars Gustavii.
Godkända söner: Dirco Hästak 1005, Hamilton 904 och So What 908.
Avkommor: 507 listade i Blup.
Meriter: Irco Mena har ett 30-tal segrar i 1,60-hoppning. 1994 ingick han i det segrande svenska nationslaget i Lucerne, där han även var individuell tvåa i Grand Prix 1,60, samt var trea i Falsterbos Grand Prix. Ingick även i Sveriges VM-lag som slutade elva och var 38:e individuellt, riden av Royne Zetterman. Far till OS-silvermedaljören Wega (fälttävlan, 2012).
Inseminationer: Mellan åren 1996 och 2016 har 341 ston inseminerats med sperma från Irco Mena och 220 föl har fötts.

Expandera

Sperman från Irco Mena är nu 23 år gammal. Hur länge håller egentligen fryssperma? Frågan besvaras av seminveterinären Kerstin Darenius.

– Jag skulle säga hur länge som helst, om man fyller på kväve och lagrar den på rätt sätt. Det finns tjursperma som är fryst på 50-talet som nyligen tinades och såg bra ut. När det gäller just Irco Mena har han dessutom hela tiden haft bra kvalitet på sin fryssperma.

I flytande kväve

När du samlat sperman som ska frysas centrifugeras den och huvuddelen av spermaplasman tas bort. På så sätt blir den koncentrerad. Sedan räknar du och späder med frysvätskor, som bland annat består av äggula och glycerol, till rätt koncentration. Detta är för att den ska klara frysprocessen.

Nedfrysningen måste vara snabb förbi nollan, för att undvika fryskristaller. Vid en vanlig metod tar nedfrysningen ner till minus 120 grader cirka tolv minuter med ett extra snabbt förlopp just förbi fryspunkten. Sedan förvaras sperman i flytande kväve, vid -196 grader och lagras så tills det är dags att tina och använda.

180408wegasarart
OS-silvermedaljören Wega, här fotad efter att medaljen säkrats med Sara Algotsson Ostholt, är en av Irco Menas avkommor. Foto: Roland Thunholm

Hemlighetsfullt om kvarvarande mängd

Irco Menas ägare, företrädda av Lars-Gunnar Lantz, är förtegna om hur mycket fryssperma det finns kvar.
– När jag får den frågan svarar jag med en motfråga: Hur många intressanta ston vill du betäcka? säger han.

Trots alla sportsliga framgångar bland avkommorna är det ändå temperamentet hos Irco Mena som Lars-Gunnar Lantz vill lyfta.
– En mysigare häst hittar man inte. Vi har haft många hästar som passerat, men han är unik. Tävlingsmeriter är bra, men de flesta vill dessutom ha en häst som är bra att bo ihop med, och det lämnar han. Jag skulle vilja säga att han passar till alla ston.

Kort om

fryst sperma

• Ingen gräns för hållbarheten vid rätt förvaring.
• Förvaras i flytande kväve vid minus 196 grader.
• Snabb nedfrysning är  viktigt.
• Koncentrerad sperma blandas i frysmedium för att klara frysprocessen.

Artikeln publicerades första gången i Ridsports Avelsextra 2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden