Världen
10 mars 2021 16:53

Elva positiva hästar från Sunshine Tour

Fler smittadeSmitta med koppling till Sunshine Tour har nu konstaterats hos totalt elva hästar i två olika länder. Utöver det belgiska fall som rapporterades under tisdagen har det nu tillkommit ytterligare fyra fall i Belgien, varav tre hos välkända Stephex Stables i Belgien. Dessutom har sex hästar i Frankrike konstaterats positiva efter att ha kommit hem från Vejer de la Frontera. Läs mer här.

Elva positiva hästar från Sunshine Tour
"Att våra hästar mår bra är viktigast av allt och vi vidtar alla åtgärder för att smittan inte ska spridas vidare", skriver Amy Graham på Facebook. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Foto: Sergei Butorin/Istock

Ytterligare hästar som kommit hem från Sunshine Tour i Vejer de la Frontera har nu konstaterats positiva för EHV-1. Det är den australiska ryttaren Amy Graham med bas i Franrike som nu meddelar via sociala medier att sex av hennes åtta hästar har testat positivt efter hemkomsten. Något som den holländska sajten Horses.nl var först med att rapportera om.

Amy Graham skriver:
”Tack och lov är alla hästar för närvarande symptomfria. De övervakas noga och får bästa möjliga veterinärvård.”

Graham berättar vidare att samtliga åtta hästar isolerades enligt strikta biosäkerhetsregler direkt efter hemkomsten 3 mars och att de varit isolerade sedan dess. Hästarna PCR-testades 8 mars och svaret kom på onsdagsmorgonen.

Alla hästarna är vaccinerade mot EHV-1 men har ändå fått med sig sjukdomen från Spanien. Det skriver Amy Graham på Facebook. Hon berättar också att FEI och Sunshine Tour har informerats om testresultaten, liksom ryttare med hästar i närliggande boxar på Sunshine Tour.

Utöver de sex hästarna i Frankrike bekräftas nu ytterligare fyra fall av positiva hästar i Belgien, som också nyligen kommit hem från Vejer de la Frontera. Med det fall som rapporterades sent under tisdagen finns det nu alltså fem positiva belgiska hästar med koppling till Sunshine Tour. En av hästarna som testat positivt i Belgien är den häst som först visade på neurologiska symptom och isolerades i Vejer de la Frontera. Testet på plats visade dock negativt, men testresultatet var enligt FEI ofullständigt.

Tre av de nya fallen i Belgien finns hos välkända Stephex Stables. Även dessa hästar är enligt Stephan Conter, Stephex ägare, symptomfria.
– Arrangören kan inte klandras. De har agerat korrekt, säger Stephan Conter till Equnews.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden