Hoppning
7 december 2013 19:05

Nicole vann SRT-finalen

(Uppdaterad) Det var två systrar i topp när finalen i Swedish Riders Trophy avgjordes i Helsingborg på lördagskvällen. Nicole Holmén vann före sin syster Stephanie Holmén.

Nicole vann SRT-finalen
En överlycklig Nicole Holmén rider ärevarv efter sin finalseger i Swedish Riders Trophy. Lotta Gyllensten

Finalen går i medelsvår 1,40 med winning round och har 20 startande som har kvalificerat sig på fem deltävlingar under hösten. I finalen, som börjar klockan 18, börjar ekipagen om från noll. Tv-kanalen och SRT-arrangangören Horse1 bjuder på gratis webb-tv under finalen. 

Det är första gången som SRT rids. Seriens totala prissumma är 1,2 miljoner kronor, varav 300 000 kronor delas ut i finalen med 100 000 kronor till vinnaren. Dessutom får bästa svenskfödda häst 50 000 kronor. 

Uppdaterad 19.05. 13 ekipage var felfria i första rundan. Det lär bli en tuff fajt i winning round. En av favoriterna, Douglas Lindelöw med Balahe, fick två nedslag och är inte vidare. 

Uppdaterad 19.45. Nicole Holmén red Aernst (val f 1999 e Aerline H-Marduk uppf Åsa Skoogtill seger. Hon vann med två sekunder tillgodo på sin syster Stephanie Holmén och Thriller P. 
– Jag är så obeskrivligt lycklig, jag har kämpat så mycket och jag känner sådan kärlek till den här hästen, vi gör allt för varandra, säger Nicole Holmén som grät tårar av glädje efter sin seger.
Hon var förbluffas, överlycklig – och utan framtand. 
– Jag lovade att jag skulle göra ett gott försök att slå syrran och det gick vägen. Detta är mitt bästa resultat i år, helt otroligt och jag har inte fattat det än, säger hon.

Segraren tillskrev sin häst Aernst segern. Han var också bästa svenskfödda häst i finalen och fick 50 000 kronor extra för detta. Halva summan går till uppfödaren Åsa Skoog.
– Aernst är min otroliga häst, min fantastiska häst, säger Nicole Holmén. 

Stephanie Holmén var tvåa nyligen i VW-Grand Prix. Nu blev hon  tvåa igen.
– Det var helt okej att bli tvåa idag. Om någon skulle slå mig idag så var det Nicole eller Peder, det gör mig inget alls, säger Stephanie Holmén som arbetar hos Peder Fredridson.
– Thriller P var otrolig, han är så duktig. Jag är lite missnöjd med min egen ridning i omhoppningen. Jag åker ner och tränar för Rolf-Göran Bengtsson och sedan gör vi några tävlingar neråt mellan jul och nyår, forsätter Stephanie Holmén.

Emelie Winroth segrade med Olle Olssons uppfödning Anastasia T i fredagens kval och blev trea i finalen.
– Jag kom hit med en axel ur led och kunde ändå rida så jag är otroligt nöjd. På framridningen rider jag med ett band för att hålla det på plats och sedan håller jag tummarna på
banan. Anastasia hjälper mig jättemycket, det är en fantastisk häst, säger hon.
– Nu blir det jullov så att jag kan träna upp min axel inför nästa säsong så att den håller bättre.

Peder Fredricson och H&M Sibon bar lite av favoritskapet in i omhoppningen men slutade femma.
– Vi får anställa en Holmén-syster till, vi är otroligt glada för den vi har. Sibon kämpade på och det var nära men det hjälpte inte idag. Det var ändå en bra runda och en bra final.

Sylve Söderstrand, förbundskapten, var på plats.
– Det var en otroligt bra final, riktigt bra ridning, fantastiska tjejer, ja överhuvudtaget var det riktigt bra finalister. Jag tyckte själv det var ganska svårt och var rätt förvånad över att det blev så många felfri, säger han.
– Svensk hoppning har lyft sig rejält, våra utländska ryttare kommer hem och tävlar mot de andra. Det sporrar och får alla att göra lite mer, lite bättre hela tiden. Det är verkligen girlpower på podiet och i prislistan, vilka duktiga ryttare, fortsätter han.

Nicole Holmén har en del sysslor utöver de vanliga att styra med i veckan som en kommer.
– Jag blev sparkad för tre år sedan och har haft löstand, men nu har jag tappat den med. Det blir en ny i veckan när jag hinner, säger hon. 

Annelie Frank/Kim C Lundin

Resultat

Finalisterna

SRT:s hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden