Krönika
7 december 2023 08:34

Tjejer och nykläckta kanoner i Stuttgart

KrönikaRidsports krönikör Elisabeth Hoff gläds över nya stjärnskott som klev fram under världscupmeetinget i Stuttgart, både i dressyr och hoppning. Amanda Landeblad är en av dem.

Tjejer och nykläckta kanoner i Stuttgart

Amanda Landeblad gjorde det igen – sattes på prov och klarade det galant. 

Att i sin första världscupstart vara en av åtta nollor (på tredje bästa tiden) är stort. Mer rutin i omhoppningar och de kommer att sitta de med.   

Till bilden hör att dagarna i Stuttgart började med ett brak. I den inledande 1,45-klassen slog jättekänsliga For Killy omkull ett stöd på andra hindret, varpå Amanda styrde bort från hindret efter och sedan lugnt lät klockan ticka på över maxtid. Ytterligare en lugn runda dagen efter, med fem tidsfel i 1,55 och ”Fia” var redo för WC-debut. I mina ögon ett skolexempel på klok matchning. 

Förra WC-säsongen var det Wilma Hellström som slog igenom det svenska glastaket. Det ledde hela vägen till EM. Hoppas att Amanda Landeblad får samma chans att etablera sig på toppnivå. Kul också att hon, liksom Wilma, går hem hos den internationella publiken. 

Roligt med nykomlingar

Stuttgart var på det stora hela en riktigt kul WC-omgång med ovanligt många tjejer och några nykläckta kanoner. Tyskan Kendra Claricia Brinkop till exempel, dubbelnolla och slutlig sexa.

Men visst var det ringräven Kevin Staut väl unt att vinna. Han är en av världscupens flitigaste toppryttare och håller därmed fanan högt i denna tour, där pengar inte överskuggar sporten. 

I Stuttgart bevisades också att WC-dressyren är ”alive and kicking”. Küren bjöd på mycket finstämd ridning och samspelta ekipage. Segraren Isabell Werth rockade loss som bara hon kan och tvåan Nanna Skodborg Merrald får vilken häst hon än sätter sig på att dansa. Wow! 

Mer av Emma och Raphael!

Patrik Kittel gjorde också bra ifrån sig på Bonamour. Men utropstecknet var fyran, finska Emma Kanerva, vars ridning kunde liknas vid Charlotte Dujardins. Hästen Greek Air följde varje osynlig signal lika korrekt som harmoniskt, och fick den svåraste dressyr att se ut som något helt naturligt. Mer av detta ekipage tack.

Fler ryttare glänste än vad som får plats här. Men 24-årige Raphael Netz kan inte förbises. Han bara måste vara Tysklands nästa stora dressyrstjärna. Nu red han på över 80 procent, med mjukt flow, absolut stillhet i sadeln och en hand som hela tiden tänkte framåt.

En mjuk hand som tänker framåt var något av en gemensam nämnare i Stuttgart. Äntligen! En annan var raka ryggar.

Se och lär, alla som eventuellt riskerar att smittas av svensksjukan med bakåtlutade överliv. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden