Avelsnyheter
5 mars 12:48
Ridsportplus

Tobias Hansson om sin hjärtehäst: ”En riktig alfahona”

Hästen i mitt hjärtaRidsport har bett välkända uppfödare att berätta vilka hästar som satt rejäla avtryck i deras liv. Här är hästarna som betytt lite extra för Tobias Hansson.

Tobias Hansson om sin hjärtehäst: ”En riktig alfahona”
De la Reinne VH är den häst som betytt mest för Tobias Hansson. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den som betytt mest

Det måste vara De la Reinne VH (SWB f -03 e De Niro-Rohdiamant, uppf Birgitta och Torsten Hansson), som är Springbank VH:s mamma. Hon har genererat otaliga vinnare, det går inte att prestera bättre. Hon fick 13 föl och nio av dem var högst bedömda i 3-årstest, i Malmöhus eller i hela Sverige.

De la Reinne var en bitch mot sina föl. Hon satte dem på plats, de skulle inte tro att de var något. Maten i krubban var hennes, inte deras, de hade mjölkbaren. Jag tror det gjort att fölen blivit vinnarskallar.

Tobias-hansson-2-200927-rt
Tobias Hansson driver Västra Hoby stuteri och har prisats som Årets uppfödare. Foto: Roland Thunholm

Hon var ganska stressad när hon inte hade sin flock. Med flocken var hon ledare både för sina barn och sina väninnor. En riktig alfahona.

Hon dog för tre år sedan mitt i en fölning och det var otroligt sorgligt. Fölet satt fast, det dog med frambenen ute. Vi fick avliva De la Reinne på plats. Det var inget värdigt avslut på en fin karriär, även om hon dog när hon gjorde det hon var bäst på. Det är ju risker många inte tänker på när de avlar. Man kan vara glad att man var med och försökte hjälpa henne.

Jag har hennes avkomma Floricella VH (f -13 e Floricello) i avel, hon fick 49,5 och var trea på Rikssto. Sedan har vi Vive la Reinne VH (f -18 e Revolution) som gick väldigt bra på Breeders och ska gå i Scandinavium.  Från henne har vi två embryotransferföl som kom ut 2022 och vi väntar två 2023.

Yarareichert-springbankiivh-5428
”Kungen av Danmark” – Springbank II VH. Foto: Pernilla Hägg

Fullträffen

 Vi kallar Springbank II VH (SWB f -14 e Skovens Rafael-De Niro) för ”Kungen av Danmark” för de förstod tidigt hur bra han var. Det är en av de klokaste hästar jag upplevt, jag blir tårögd bara jag pratar om honom, och det blir jag inte ofta. Han är en helt underbar individ på tävlingsplatsen, han blir inte tittig, han bara går, han är inte lat utan bara levererar. 

Springbank har åtskilliga vinster under 2022 med sin nya ägare Yara Reichert i Intermédiaire I med svårt tyskt motstånd. Det var det inte många som trodde när han såldes till en förmögen hobbyryttare. Det var med blandade känslor jag sålde. Hade jag varit 60 år och ekonomiskt oberoende hade jag behållit honom.

Mr-grey-jessica-lynn-thomas-prisutdelning-3-200927-rt
Vägen har inte varit spikrak för Mr Grey VH. Foto: Roland Thunholm

Olycksfågeln

Mr Grey VH (SWB val f -15 e Grey Flanell-Dalwhinnie) är mitt eviga sorgebarn, han har haft en mängd otur i livet. Redan som föl fastnade han i ett staket och jag var beredd att avliva. Sedan skadade han sig jätteallvarligt i skrittmaskin två gånger i Danmark.

Efter det har han hållit sig frisk, peppar, peppar. Jag fick en film som såg väldigt lovande ut när han går fantastisk piaff och passage. Det är en häst som jag äger och vill spara hela vägen, man måste ha någon.

Mr Grey är lite mer het på gröten, så allt tar mer tid. Samtidigt är han en väldigt godhjärtad häst. Nu är vi snart i kapp och förbi, det ska bli spännande att se honom på tävlingsbanorna i år.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden