Avelsnyheter
11 januari 2023 11:56

SWB:s nya avelsindex är klara

BeräkningarNu är SWB:s avelsindex för både hingstar och ston klara och publicerade för 2022. Läs vilka hingstar som toppar och hur du kan söka reda på ston.

SWB:s nya avelsindex är klara
Springbank II VH är bästa nykomling i dressyr. Här är han på väg mot seger i Breeders för 7-åringar. Foto: Roland Thunholm

Nu har SWB publicerat de nya avelsindexen för 2022. Det handlar om index för både avelshingstar och ston samt resultat från förra årets unghästtester som nu är klara. Avelsindexen anger med siffror hur hingstar och ston förväntas förärva sig och är alltså ingen utmärkelse likt avelsvärdering.

SWB publicerar värderande avelsindex och beskrivande avelsindex. Värderande index får hingstar med minst tio bedömda avkommor vid unghästbedömningar. När det gäller ston ska de ha minst en avkomma bedömd vid SWB:s unghästbedömningar eller själva ha resultat från tävling på lägst regional nivå/tvåstjärnig tävling med ryttare som har tävlingslicens hos Svenska Ridsportförbundet. Alternativt ska de själva blivit bedömda eller tävlat på lägst regional nivå.

17 nykomlingar

I år är det 17 hingstar som får värderande avelsindex publicerade för första gången, sju av dem är hopphingstar tio är dressyrhingstar.

På hoppsidan toppar Emerald van’t Ruytershof, Chacfly PS och Kannando Hästak.

Bästa nykomlingar i dressyr är Springbank II VH, Secret och Suarez som alla har varit finalister vid unghäst-VM. 

Det finns också särskilda listor för hingstar med avkommor födda 2012 och senare. På hoppsidan toppas den listan av I’m Special de Muze medan Dante Weltino OLD ligger högst bland dressyrhingstarna.

Stakkato och Dante Weltino toppar totalt

Den totala listan över hopphingstar toppas i sin tur av Stakkato med 158 i avelsindex. Tvåa är Baloubet du Rouet med 157 och trea är Cardento med 152 i avelsindex. Nykomlingen Emerald van’t Ruytershof ligger fyra med 150.

Dante Weltino OLD toppar i sin tur bland dressyrhingstarna med 166 i avelsindex. Tvåa är Quaterback med 162 och trea är Skovens Rafael som delar platsen med Sir Donnerhall I med 160 i avelsindex.

Läs mer om avelsindex och se listorna över index här.

Ston är nu sökbara i blup.se där det går att se deras avelsindex.

Vill du veta mer om de nya avelsindexen kan du lyssna på det senaste avsnittet av SWB-podden som gästas av avelsvärderingsnämndens ordförande Christina Olsson. Podden finns där poddar finns – här är en snabblänk.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden