Sverige
18 juni 2019 10:13

Tog inte hand om fånghäst – döms för djurplågeri

TingsrättsdomEn man och en kvinna i Västmanland utsatte en häst för lidande när de inte behandlade hästens fång. Nu döms de för djurplågeri.

Tog inte hand om fånghäst – döms för djurplågeri
Hovslagaren slog larm om fång men ägaren gjorde aldrig någon veterinärundersökning. Foto: Arkiv

Det hela började med att en hovslagare såg att en häst som skulle skos var smärtpåverkad. Hovslagaren upplyste hästägarna om att deras häst troligen hade fång och behövde smärtlindring.

När hovslagaren kom tillbaka sex veckor senare stod hästen i stallet. Den var svettig och gick inte att vända på, vilket hovslagaren såg som ett tecken på att den hade väldigt ont. Hovslagaren frågade ägaren om han ringt en veterinär men ägaren sa att hästen blivit bra sedan sist, och att den gått på bete.

Hovslagaren vägrade att verka en häst som hade så ont. I stället kontaktade hovslagaren länsstyrelsen som gjorde en inspektion och kunde konstatera att hästen rörde sig motvilligt och inte ville lyfta på framhovarna. En veterinärundersökning någon vecka senare slog fast att hästen rörde sig stelt och försiktigt, samt hade förhöjd puls och andningsfrekvens, vilket allt var tecken på fång.

Den manliga försvarade sig med att han konsulterat flera veterinärer på telefon, men Västmanlands tingsrätt menar att mannen var grovt oaktsam som inte tagit ut en veterinär till stallet, trots att hovslagaren hade sagt att det behövdes.

Kvinnan på gården döms även hon för djurplågeri. Det var mannen som hade huvudansvaret för hästarna på gården, men tingsrätten konstaterar att kvinnan var den som tog kontakt med hovslagaren och att hon också var informerad om hästens tillstånd, men inte agerade. Därför ska hon också dömas, slår Västmanlands tingsrätt fast.

Mannen och kvinnan döms till dagsböter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden