Världen
15 mars 2022 10:27
Ridsportplus

Topphingstarna är i säkerhet – flydde med ukrainska kvinnor och barn

Hästar på flyktDet var i förra veckan som Cornet Obolensky och Comme il Faut uppgavs vara på väg ut ur Ukraina – och nu är det bekräftat att de världskända hingstarna är i säkerhet. Via den särskilda räddningsoperationen lyckades man även få med sig fler hästar samt ukrainska kvinnor och barn på flykt.

Topphingstarna är i säkerhet – flydde med ukrainska kvinnor och barn
Det ukrainska stuteriet där hingstarna stod gick i förra veckan ut med ett nödrop. Foto: FEI/Skärmdump Kharkov Stud Farm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är det westfaliska avelsförbundet som genom en särskild räddningsoperation har lyckats föra ut de världskända hingstarna Cornet Obolensky och Comme il Faut ur Ukraina. Hingstarna är nu i säkerhet i Tyskland.

  ”De är i säkerhet och mår bra. Cornet är hos oss och Comme il Faut är i Vornholt”. Det skriver en företrädare för Gestüt Ligges till Ridsport via Messenger.

  Hingstarna var stationerade på det statliga stuteriet Zhashkov, 15 mil söder om den ukrainska huvudstaden Kiev, och det var en riskfylld operation att få ut dem ur landet. Mitt i brinnande krig lyckades ändå transporten med hingstarna ta sig hela vägen till gränsen.

  ”På tisdag kväll åkte fyra personer till den ukrainska gränsen med hjälp av flera andra”, skriver det westfaliska avelsförbundet i ett uttalande. Man hade även med sig förnödenheter till flyktingar samt medicinsk materiel såsom mediciner och förband.

  Vid gränsen kunde man sedan plocka upp hingstarna och köra dem vidare till Tyskland och Gestüt Ligges, som ligger i närheten av Münster, samt till närliggande Vornholt.

  Räddade även kvinnor och barn

  Utöver de två hingstarna kunde avelsförbundet både få med sig fler hästar och ukrainska flyktingar. ”Vi lyckades få med oss flera kvinnor och deras barn till Polen och Tyskland och sex av de här flyktingarna bor nu på en ridanläggning i Westfalen”, skriver det westfaliska avelsförbundet. Det rapporterar Eurodressage.

  ”Den ändlösa viljan att hjälpa och den empati som vi upplevde hos alla inblandade länder går inte att beskriva med ord. Från djupet av våra hjärtan vill vi återigen tacka alla som så osjälviskt hjälpte till med det här projektet i Ukraina, Polen och Tyskland. Våra tankar är med hela det ukrainska folket. Må kriget snart få ett slut.”

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden