Världen
9 mars 2022 17:56

Topphingstarna har evakuerats från Ukraina

UppdateradHingstarna Cornet Obolensky och Comme Il Faut ska nu ha kunnat lämna det krigsdrabbade Ukraina och uppges vara på väg mot Tyskland.

Topphingstarna har evakuerats från Ukraina
Hingsten Cornet Obolensky och hans son Comme Il Faut uppges nu vara på väg ut ur Ukraina, där situationen för de kvarvarande hästarna och deras ägare blir allt mer desperat. Foto: FEI/Skärmdump Kharkov Stud Farm

På torsdagen kom beskedet att de båda hingstarna passerat gränsen mellan Ukraina och Polen under onsdagskvällen, och enligt danska Ridehesten är hingstarna på väg till Münster i Tyskland.

Uppdatering onsdag

Hingstarna Cornet Obolensky och Comme Il Faut uppges vara på väg från stuteriet Zhashkov, 15 mil från den ukrainska huvudstaden Kiev där striderna nu trappas upp.

I ett inlägg på Facebook syns vad som förmodas vara hingstarna, stå på en lastbil som under onsdagseftermiddagen ska vara på väg ut ur Ukraina.

Comme Il Faut är egentligen stationerad på det tyska stuteriet Gestüt Ligges i Westfalen, men han åkte till Ukraina och stuteriet där fadern fanns, för att bli tappad på sperma före kriget som bröt ut för två veckor sedan.

Nödrop efter foder

Situationen i Ukraina förvärras för varje dag och under onsdagen lade stuteriet Kharkov, som har ett hundratal hästar på anläggningen ut ett förtvivlat rop på hjälp i sociala medier. Stuteriet är beläget i den nordöstra delen av landet, vid staden Charkiv, den näst största staden i Ukraina, som den senaste veckan attackerats hårt av de ryska trupperna. Myndigheter i Charkiv meddelade enigt BBC sent på tisdagen att 27 civila dödats under ett dygn.

Företrädare för stuteriet, som föder upp ukrainska hästar, efterlyser både foder och medicin till hästarna, varav ett 80-tal är avelsston.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden