Hoppning
13 augusti 2020 06:00

SM kickstartar i Falsterbo – här är torsdagens hållpunkter

SM i Falsterbo/uppdateradUnghäst- och SM-veckan i Falsterbo går in i andra andningen under torsdagen. Nu är det dags för samtliga kategorier att rida första SM-omgången av trestegsraketen som kulminerar med finaler i helgen.

SM kickstartar i Falsterbo – här är torsdagens hållpunkter
Peder Fredricson går ut som start nummer 14 bland seniorerna. Han rider hingsten Crusader Ice. Foto: Roland Thunholm

Det är ett stjärnspäckat SM som står för dörren under torsdagen då hela kalaset drar igång med första omgången i alla kategorier. Klasserna för juniorer, young rider och seniorer går parallellt med ponnyklasserna samt children på varsin arena och varje galoppsteg kan ses live via Equisport.

På internationella hopparenan börjar dagen med juniorerna och det är ett extremt starkt startfält med 58 startande ekipage. Bland de namnkunniga ryttarna ser vi både landslagsryttare och ett flertal SM-medaljörer, som bland andra Ingemar Hammarström och Cora Sidney Hirn. Fanny Kullmyr är hemma på en snabbvisit i Sverige och startar Quinlouette som ägs av Annika Axelsson, hos vilken Fanny jobbar som beridare i Holland. Framgångsrika ponnyryttaren Mathilda Bohlin gör debut på junior-SM och även Kajsa Björe finns med på startlistan. Spännande är bara förnamnet på den medaljstrid som väntar bland juniorerna.

Därefter följer första YR-omgången som inleds av inga mindre än Hästaks framgångsrike beridare André Brandt följt av Nellie Berntsson, som startar med G.I. Joe. Nyligen rankades Wilma Marklund som Sveriges mest lovande unga ryttare av en kvällstidning, och hon är också hemma i Sverige på snabbvisit. Till vardags jobbar hon nämligen hos Henk Nooren i Belgien. Wilma Marklund startar med stjärnhästen Carlogero. YR-klassen bjuder på 34 starter.

Seniorernas 39 starter starka startfält är nog det mest stjärnspäckade på många decennier. Här syns idel toppnamn så som Malin Baryard-Johnsson och H&M Indiana, Fredrik Jönsson och VM-hästen Cold Play samt Rolf-Göran Bengtsson med två olika hästar. Den senare har faktiskt aldrig vunnit SM i hoppning. Numera världsfyran Peder Fredricson går ut som nummer 14 med Crusader Ice, hingsten som på senare tid avancerat i höjderna med besked. Det är således bäddat för en stenhård fajt på seniorsidan – Ridsport är på plats och följer varje steg.

Equestrian Sport
Ebba Danielsson och Dynamite Spartacus laddar för SM-guld. Foto: Roland Thunholm

Många starka ryttare bland ponny och children

Vid sidan av de unga ryttarna och seniorernas medaljstrider på internationella hopparenan, utkämpar ponny- och childrenryttarna sina respektive duster på dressyrarenan som är ordentligt preparerad för hoppning veckan till ära. Och det är inga småskaliga startfält som väntar. Flest starter ser vi i kategori C, där klassen bjuder på 63 starter. Här ser vi bland annat sommarens vinstmaskin på höga höjder, Mathilda Hansson med sin franske tävlingskamrat Unsphinx D’hurl ’Vent liksom Smilla Gardiner. Den senare startar mot alla odds efter en allvarlig ridolycka för bara ett par veckor sedan.

Både Mathilda Hansson och Smilla Gardiner startar även i kategori B liksom debuterande Leiah Cissig med Moon Dancing Man. Startfältet bjuder på 51 starter och det är många välridande unga ryttare som vi har att se fram emot.

I kategori D inleder landslagsryttaren Ebba Danielsson med EM-ponnyn Dynamite Spartacus, ett ekipage som lär sätta ribban på max. Ebba Danielsson startar även bland juniorerna med två hästar. André Brandts tidigare silverponny Snowy Dawn startar med Jennifer Frost i sadeln och Ellen Hammarström gör SM-debut med storebrorsan Ingemar Hammarströms EM-guldponny Ocean Des As. 58 starter har vi att se fram emot.

Sista kategorin ut på dressyrarenan är children med 43 starter. Här startar Clara Hermelin med André Brandts tidigare SM-häst Miss Hope liksom Fredrik Jönsson junior, det vill säga sonen Emil Jönsson. Han rider Be Special som nyligen visade framfötterna i Polen med sin unge ryttare. Här startar även Otto Smith, son till toppryttaren Olof Smith, samt nästa generation Westergren genom Carl-Hugo Westergren. Bara för att nämna några.

Första startsignalen ljuder klockan 09.10 för B-ponnyerna på dressyrarenan och i första omgången handlar det både om att rida felfritt och med optimal inverkan. Starten för children är satt till klockan 17.40.

På gräsbanan drar det igång en timme senare, klockan 10.10, och därefter går klasserna aningen omlott på de bägge SM-banorna under torsdagen. Här under hittar du alla länkar och den information du behöver för att kunna följa upptakten till helgens SM-finaler.

Här kan du se samtliga klasser – länk till Equisport (kräver konto).

Dagsschema – torsdag

Internationella hopparenan
10.10 SM Juniorer omgång 1 – 1,35 bed A:0
Start- och resultatlistor.

13.40 SM Young rider omgång 1 – 1,40 bed C
Start- och resultatlistor.

16.20 SM Seniorer omgång 1 – 1,50 bed C
Start- och resultatlistor.

Dressyrarenan
09.10 Ponny SM kategori B omgång 1 – Msv B bed A:Inverkan
Start- och resultatlistor.

11.55 Ponny SM kategori C omgång 1 – Msv B bed A:Inverkan
Start- och resultatlistor.

14.25 Ponny SM kategori D omgång 1 – Msv B bed A:Inverkan
Start- och resultatlistor.

17.40 Children SM omgång 1 – Msv B bed A:Inverkan
Start- och resultatlistor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden