SpermabråkTvisten om sagohingsten Totilas frysta sperma fortsätter. Nu har Paul Schockemöhle kommit in med en laboratorierapport som gör gällande att sperman var smittad.
Totilas sista strån kan ha varit värdelösa
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Efter ett kolikanfall ett par veckor innan jul 2020 lämnade sagohingsten Totilas en dressyrvärld i sorg. Kort därefter gick Totilas förra ägare, Kees Visser, ut med att han sålde doser av fryst sperma som samlades in under succéåret 2010 då dressyrfenomenet tog tre VM-guld. Det gillades inte av Paul Schockemöhle, som samma år köpte Totilas för cirka 10 miljoner euro.
Schockemöhle stämde i sin tur holländaren Visser varpå rätten fastslog att Paul Schockemöhle har exklusiv rätt till att sälja fryst sperma efter den svarta hingsten. Därefter har den juridiska karusellen fortsatt och nu menar Schockemöhle att samtliga strån skulle ha lämnats över till honom tillsammans med hingsten – och att de även kan vara värdelösa.
Skulle ha förstörts
Schockemöhle har nämligen lämnat in en laboratorierapport som gör gällande att fem av de 13 spermaprover som han tagit från Totilas i början av 2010 var smittade med Taylorella equigenitalis, en bakterie som orsakar urinvägsinfektion hos ston. Sperman skulle därför ha förstörts. Det rapporterar brittiska The Times.
Paul Schockemöhle har i en tidigare intervju berättat att han vid köpet av Totilas fick med cirka 400 strån fryst sperma – och att Visser endast behöll ett mindre antal själv för att använda på sina egna ston.
– Han skulle inte sälja dem vidare. Jag har känt honom länge och litade på honom, ska Paul Schockemöhle ha sagt till en holländsk nätsajt.
Visser menar att avtalet med Schockemöhle endast handlade om Totilas och inte om den sperma som Holstud redan hade samlat in och lagt i frysen. Han menar att han borde ha fått sälja de sista stråna och stämmer Schockemöhle på mer än sex miljoner euro.
Att betäcka med Totilas kostade i början 8 000 euro, men avgifterna sjönk sedan ner till 2 800 euro under 2020 – innan hingsten gick bort.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på