Världen
13 juni 2020 07:20

Tränare avstängd på livstid för sexuella övergrepp

ÖvergreppEn amerikansk hopptränare har blivit avstängd på livstid efter uppgifter om sexuellt utnyttjande av minderåriga. Tränaren är gift med det amerikanska dressyrlandslagets coach.

Tränare avstängd på livstid för sexuella övergrepp
Svenska Ridsportförbundets Medlemsombudsman ska verka som stöd i arbetet mot övergrepp. Foto: Roland Thunholm

Hopptränaren Robert ”Bob” McDonald har blivit avstängd på livstid efter uppgifter om att han utnyttjat minderåriga sexuellt. Robert McDonald har främst varit verksam som tränare av hopp- och hunterryttare och är gift med OS-ryttaren tillika det amerikanska dressyrlandslagets coach Debbie McDonald.

Amerikanska ridsportförbundet har gått ut med ett kort tillkännagivande om att U.S. Center för SafeSport har stängt av Robert McDonald efter att han brutit mot ”regeln om SafeSport”. Den 73-årige tränaren får härmed aldrig mer delta i något som helst sammanhang kopplat till amerikanska ridsportförbundet eller den olympiska kommittén i USA. Det rapporterar Dressage News.

U.S. Center för SafeSport bildades 2017 efter avslöjandena om de omfattande övergrepp som begåtts av det amerikanska gymnastiklandslagets landslagsläkare. Inte mindre än 150 flickor och unga kvinnor vittnade i rättegången mot Larry Nassar som nu sitter i fängelse på livstid.

Hittills har 23 amerikanska ridsportprofiler stängts av på livstid, varav ett av de mer kända namnen utgörs av OS-ryttaren och USA:s tidigare förbundskapten i hoppning, George Morris, som Ridsport tidigare rapporterat om.

Här kan du läsa mer om U.S. Center for SafeSport.

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp:
Svenska Ridsportförbundets Medlemsombudsman

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden