Avelsnyheter
21 februari 2019 12:53

Tre högt bedömda och dräktiga ston får stipendium

FramtidsstonTre lovande ston ur förra årets 3-årskull belönas nu med stipendier. Ett av dem är betäckt med Totilas, och det var tredjehandsvalet av hingst, berättar ägaren.

Tre högt bedömda och dräktiga ston får stipendium
Fürstin VH (31) e Fürstenball– Rohdiamant får stipendium. Foto: Lottis Levin

Det är tre av 2018 års högst bedömda 3-årsston belönas med ett stipendium från Agria. Villkoret för att få stipendiet är att stona har betäckts och är konstaterat dräktiga.

Ett av de tre stona är Fürstin VH (31) (SWB e Fürstenball u Rakel VH (31) (SWB) – Rohdiamant). På treårstestet fick hon en 9 för sin trav samt 8,5 för både skritt och galopp, totalt 52 poäng.
− Hon är superbra, och har mycket av det man kan önska. På treårstestet blev hon högst bedömd av alla gångartsston, berättar Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri AB, uppfödare och ägare av stoet.

Beprövade GP-linjer

När hon skulle betäckas valde han mellan ett par olika hingstar, men de gick inte att få tag i just då, så det blev tredjehandsvalet, Totilas.
− Det blir många roliga blod i fölet, och i den bästa av världar kan vi få Totilas nerv blandat med Rohdiamants ridbarhet. Sedan finns också Donnerhall och Fürstenball där, så det är många väl beprövade Grand Prix-linjer.

− Sedan kanske fölet inte blir det ädlaste man kan tänka sig, tillägger han.
Fürstin har redan en avkomma, genom embryotransfer, ett sto efter Dream Boy.
− Det stoet planerar jag att behålla, säger Tobias Hansson.

De övriga två stona som belönas med Agrias stipendium är:
Quarza de Vil KS (71) (SWB e Quarz u Cruella de Vil KS (71) (SWB) – Maloubet de Pleville. Quarza de Vil KS fick full pott, 10–10, i hoppningen, totalt 54,5 poäng (91%). Hon är nu dräktig med Million Dollar. Ägare och uppfödare är Stall Kristineberg AB.

Flip’n Fly (74) (SWB e Cornet Obolensky u Precious Flip (74) (SWB) – Cabachon) Flip’n Fly fick fina 9–9 i hoppningen, totalt 51 poäng. Hon väntar föl med Big Star genom embryotransfer. Ägare och uppfödare är Astrid Ohlin & Grevlundagården i Vitaby AB.

Stipendiaterna erhåller 5 000 kronor vardera och prisutdelningen hålls i samband med nästa veckas bruksprov på Flyinge.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden