Hästägartips
11 mars 2021 10:08
Ridsportplus

Tre sätt att vattenträna

RehabiliteringHydroterapi, eller det vi kallar vattenträning, kan ske på olika sätt och med olika syften. Effektiv träning, rehab eller avslappning är några av dem.

Tre sätt att vattenträna
Att träna och rehabilitera hästar med hjälp av vattenband har blivit populärt. Vad säger forskningen om effekten? Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tränare av kapplöpningshästar har länge utnyttjat hav, åar och sjöar för att träna sina högpresterande hästar. Numera finns spa-anläggningar som ger tillgång till vattenträning inomhus för alla slags hästar. Det ger möjlighet till träning utan att hästen belastas med ryttare.

1. Vattenbad

Vattenband är det vanligaste sättet att träna hästen i vatten inomhus. Vattenband är en ”minibassäng” med ett rullband i botten. Vatten fylls på efter att hästen skrittat in i den och nivån regleras efter den effekt som eftersträvas. De flesta hästar går på 30-50 centimeter.
– Vattenbandet gör att hästarna lyfter mer på benen och får ett större rörelseuttag, berättar veterinär Axel Wallman, Mälaren Hästklinik. Det är framför allt en rörlighetsträning som ger bättre motorik, men inget som ger förbättrad kondition.
– Hästarna blir mer spänstiga och får en stark överlinje. Däremot får man inte förledas att tro att de biffiga muskler som hästen kan bygga upp, har någon adaption till vad den ska göra sedan under ryttare – de muskelgrupper som används på rullband är inte desamma som vid träning på fast mark.

En holländsk studie har visat att tio dagars skritt på vattenband gjorde hästarna rörligare i ryggen. Vattennivå vid karpus eller strax ovanför gav störst böjning och rotation, medan vatten över hovnivå räckte för att få en ökad rörlighet i bäckenet.

Fakta

Så kan vattenbandet användas

Sjobacka_11
Det är viktigt att låta hästen bekanta sig med både bandet och vattnet ordentligt innan träningen börjar. Foto: Sandra Nordin Johansson
  • Till unghästar för att arbeta upp ryggmuskulaturen innan de bär ryttare.
  • Känsliga och spända hästar som behöver slappna av och lära sig arbeta med hela kroppen.
  • Som en del inom ett rehabprogram efter skada.
  •  Omväxling i arbetet.
  • Att hålla i gång äldre, färdigutbildade tävlingshästar. Några exempel är den brittiska dressyrlegendaren Valegro och Kristian von Krusenstiernas Biggles som vattentränades regelbundet under slutet av sina karriärer.
  • Vattenbandet ska ses som ett komplement till annan träning och bör maximalt användas ett par gånger i veckan.

2. Isbad

Isbad består av en box med mycket kallt saltvatten, bara två grader Celsius. Vattnet spolas in i boxen när hästen kommit på plats och syresätts med luftbubblor. Det ska nå strax ovanför karpus.

Isbadet innebär en intensiv avkylning som först täpper till blodkärlen och därefter ger en stark blodgenomströmning. Det kan användas som återhämtning då isbadet ger god bortforsling av slaggprodukter och vätskeansamlingar. Som rehab har det bland annat visat effekt vid akuta senskador och lymfangit.

3. Simning

Simning ger rejäl konditionsträning. Hästens bröstkorg trycks samman i vattnet och den behöver arbeta hårdare för varje andetag. Lungor, hjärta och bukmuskulatur får bra träning utan slitage på senor, ligament och leder. Tio minuters simning lär motsvara ett ridpass på en timma.
– Ansträngningen blir snabbt anaerob, säger Axel Wallman. Det blir oftast väldigt liten belastning på en skadad hästs ben, därför kan simning vara ett bra sätt att hålla i gång hästen vid olika sen- och ledskador. Däremot är det inte alls bra vid ryggskador, eftersom hästen sänker ryggen när den simmar.

Fakta

Detta påverkar vattenträningens effekt

Mer arbete för musklerna

Viskositeten (”tätheten”) i vattnet är 800 gånger större än i luft, så det krävs större muskelkraft för att röra sig i vatten. Det är därför lätt att överanstränga hästens muskler på vattenbandet.

En stimulerande effekt

Det hydrostatiska trycket som vattnet orsakar, stimulerar nerver och receptorer i lederna. Den neuromuskulära funktionen underlättas.

Ger smärtstillning

Saltkoncentrationen i vattnet ger antiinflammatorisk och smärtstillande effekt. Den osmotiska effekten av salt drar ut svullnader från inflammatorisk vävnad.

Reglerad belastning

Höjden på vattnet avgör hur hårt hästen behöver arbeta på ett vattenband.

Tänk på detta!

  • Träning i vatten bör undvikas helt om hästen har pågående inflammation, oläkta sår och respiratoriska problem.
  • När vattenträningen sker i rehabsyfte bör upplägget ske i samråd med veterinär, så att det ingår i en rehabplan som även omfattar annan träning.

Källa: Principles and Application of Hydrotheraphy for Equine Athletes, MR King 2016.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden