Hästägartips
9 mars 2021 14:00
Ridsportplus

Stora skillnader i ersättning för rehab mellan bolagen

RehabiliteringNumera har nästan alla försäkringsbolag rehab inbakat i hästförsäkringen. Men hur mycket pengar hästägaren kan ta del av varierar mellan bolagen.

Stora skillnader i ersättning för rehab mellan bolagen
Hur mycket de olika försäkringsbolagen betalar i ersättning för rehabiliterande behandling skiljer sig, men deras gemensamma nämnare är att rehaben ska utföras på remiss av veterinär. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Mikaeltheoren
Mikael Theorén Foto: Agria

Agria har sedan förra året rehabersättning om 10 000 kronor i sin försäkring ”Ridhäst”.
– Förr har rehabilitering legat i en tilläggsprodukt. Men från 1 januari 2020 gjorde vi om produkterna för att förenkla och vi har nu en huvudprodukt där rehab ingår. Rehab är en viktig del för att få hästen i ett hållbart skick och vi ville styra mot att få en långsiktig hållbarhet, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef Häst och lantbruk på Agria.

Taket hos konkurrenten Folksam ligger betydligt högre – men rehab ingår då i veterinärvårdsbeloppet på 40 000, 80 000 eller 125 000 kronor.
– Vi startade förra året och bestämde att vi tar den här gränsen och ser hur marknaden utvecklas och kundbehovet ser ut. I första hand handlar det om omtanke om kunden, för att kunden inte ska upptäcka att pengarna tagit slut på rehab, säger Christer Andersson, avdelningschef på Folksam.

Används i första hand av veterinärkliniker

Christer-andersson-(1)
Christer Andersson Foto: Privat

Rehabförsäkringen har utnyttjats, men ganska sällan.
– Den har använts, men inte fullt så mycket som man kunde ha väntat sig. Det är i första hand ett fåtal veterinärkliniker som använder den.
– Det handlar delvis om vår kommunikation, vi måste komma ut bredare med information för att fler ska få vetskapen om möjligheten att använda rehab i försäkringen.

Folksam ersätter sedan 1 maj 2020 rehab upp till det veterinärvårdsbelopp som kunden valt.
– Normalt sett står rehab för en begränsad del av kostnaderna vid en skade-situation. Men vi testar och ser vilket utfall det blir. Vi har förstått vikten av rehab om hästen ska komma tillbaka som den var före skadan, och vi uppmanar djurägare att jobba med de bitarna.

Vill ha det så enkelt som möjligt

Christer Andersson är inte särskilt oroad över att kunderna ska använda upp alla sina veterinärvårdskostnader på rehab.
– Vi tänker att eftersom rehabiliteringen ska remitteras av en veterinär förs en dialog med djurägaren. Det kanske kan finnas risker men vi vill ha en så enkel produkt som möjligt, förr var det inte speciellt enkelt.

Fakta

Detta gäller hos bolagen

Agria

”Ridhäst”
Av det totala veterinärvårdsbeloppet kan 10 000 kronor användas för rehab efter en veterinärvårdsbehandling. Den behandlande veterinären ansvarar för att ta fram rehabplanen som omfattar vilken typ av rehab som behövs, vem som ska utföra den, var den ska utföras och inom vilken tidsram. Behandling kan utföras på klinik, på rehabiliteringscenter eller ute i fält, till exempel i stallet, av personal från klinik eller rehabiliteringscenter.
Ersätter: 10 000 kronor.

Dina Försäkringar

”Hel veterinärvårdsförsäkring”
Rehab, kiropraktik, akupunktur och stötvåg ersätts med
5 000 kronor per år. Behandlingen ska utföras på veterinärklinik eller på annan plats efter remiss från veterinär. Den behandlande veterinären avgör vem som ska utföra rehab, och i vilken form.
Ersätter: 5 000 kronor.

Folksam

”Ridhäst stor”
Folksam ersätter bland annat rehabilitering, laserbehandling av sår och alternativbehandling upp till veterinärvårdsbeloppet i ”Ridhäst Stor” (veterinärvårdsbeloppet kan vara 40 000, 80 000 eller 125 000 kronor).

Försäkringen ersätter kostnader för alternativbehandling eller rehabilitering under förutsättning att skadan eller sjukdomen är ersättningsbar i veterinärvårdsförsäkringen. Arbetet ska vara utfört av eller remitterat av veterinär.
Ersätter: 40 000, 80 000 eller 125 000 kronor inklusive veterinärvård.

If

”Veterinärextra”
Ersättning för rehabilitering ingår i försäkringen ”Veterinärextra” och gäller vid behandling efter akut skada. Det är den behandlande veterinären som ska ordinera rehabilitering och If ska i förväg godkänna rehabiliteringen. If ersätter behandling upp till 6 000 kronor per försäkringsår och behandlingen ska ske inom självriskperioden. För att If ska godkänna rehabiliteringen krävs att den som behandlar hästen har adekvat utbildning eller legitimation. Själva behandlingen ersätts, men inte uppstallning av hästen.
Ersätter: 6 000 kronor

Sveland

Försäkringar för häst
Rehab ingår inte normalt sett, men tilläggsförsäkringen ”Rehabilitering” lämnar ersättning med upp till 10 000 kronor per år för rehabiliterande behandling. Behandlingen ska vara ordinerad eller remitterad av veterinär efter sjukdom eller olycksfall som ersätts enligt hästens veterinärvårdsförsäkring. Av veterinärens remiss ska det framgå vilken behandling som ska utföras och vem som ska utföra den.
Ersätter: 10 000 kronor.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden