Avelsnyheter
11 mars 2020 16:41

Tredje svenskfödda hingsten godkänd i Danmark

Framgång Lena Nyström har sysslat med dressyravel i 30 år. Nu har en av hennes uppfödningar blivit godkänd i Danmark – som tredje svenskfödda hästen någonsin.

Tredje svenskfödda hingsten godkänd i Danmark
Radius såldes som föl av uppfödaren Lena Nyström till Andreas Helgstrand. Foto: Privat

Hingsten Radius (f. -17 e. Revolution u. Womathika M ue. OO Sevengod) kändes i helgen i Dansk Varmblod.
– Det känns jättebra, man blir ju lite stolt. Det var roligt att nämnden påpekade att det var intressant blod på mammas sida, säger Lena Nyström, uppfödaren bakom Radius.
Hon är till vardags veterinär och har avlat i 30 års tid. Lena Nyström äger inte längre hingsten, som såldes som föl på elitfölauktion till Helgstrand Dressage för 300 000 kronor.
– Andreas valde att visa honom i Westfalen i höstas, men där blev han inte rekommenderad vidare. Nu är Radius såld till Polen till en polsk ryttare som tränat på Helgstrand Dressage. Radius är är visad i Polen också, berättar Lena Nyström.
– Där han var den högst bedömda hingsten. Men Polen är inte ett stort land för dressyrhästar, så jag vet inte om det är en fjäder i hatten.

Kompensera nackdelar

Men hur blev då Radius till? Inte när det gäller blommor och bin, utan hur valde hans uppfödare?
– Womathika är ganska liten och kort, hon ser ut som en liten gräddbulle, svart och rund och go på alla ledder. När jag valde Revolution (e. Rocky Lee ue. Rouletto) för henne ville jag ha en långlinjerad häst med bra galopp, för hon är kortlinjerad och har dålig galopp. Hon har bra bakben, och det har inte Revolution. Man får tänka så när man avlar, vara ärlig med stoets nackdelar som kan kompenseras – och inte förstöra hennes fördelar.

Radius
Radius som fartfylld fölunge. Foto: Privat

Svårare i Danmark

Att bli godkänd i Danmark är svårare än att bli godkänd i Sverige ­– det är Lena Nyströms uppfattning.
– Sannolikt är det så, på grund av den större konukurrensen där. Danmark ligger väldigt långt före oss vad gäller fin avel. Mycket tack vare att Helgstrand Dressage och Blue Hors köpt in fantastiskt avelsmaterial. Dansk avel har genomgått en otrolig metamorfos, från anonymt avelsförbund för 30-40 år sedan till att nu vara ledande i Europa för dressyrhästar.
Varje år får Lena Nyström 15-20 föl. Men hon tänker inte välja Radius till sina egna betäckningar.
– Nej, jag har 21 andra hingstar som jag planerar att använda. Däremot ska Radius och hans helsyster Wiagra få ännu ett helsyskon. Wiagra behåller jag själv.

Läs mer om Radius hos Helgstrand Dressage

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden