Avelsnyheter
19 februari 2020 12:00
Ridsportplus

Ännu en segerhingst efter FS Chambertin

PremieringSteendiek-stuteriets stämpelhingst FS Chambertin fortsätter att dominera ridponnyaveln i tyska Schleswig-Holstein även efter sin död. Vid premieringen i Neumünster i början av februari godkändes ytterligare sju söner till honom ur denna hans sista årgång. Fyra av dem blev premiehingstar, däribland både segraren och reservsegraren.

Ännu en segerhingst efter FS Chambertin
Steendiek's Count Down (reserv) och Steendiek's Castle Rock (segrare). Foto: Viveka Karlestrand

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Steendiek’s Castle Rock (segerhingst) och Steendiek’s Count Down (reservsegraren) har mer än bara fadern gemensamt. De har även samma färg (gulbruna), samma morfar (welshhingsten The Braes My Mobility), och som namnen antyder samma uppfödare (det stora Steendiek-stuteriet). Steendiek hade i år inte mindre än 21 ridponnyhingstar anmälda i Neumünster – ett nytt rekord.

Img_3925 Steendiek's Castle Rock Segerhingst Schleswig-holstein
Steendiek’s Castle Rock utsågs till segerhingst i Schleswig-Holstein. Foto: Viveka Karlestrand

FS Chambertin som dog 2016 har lämnat drygt 40 godkända söner, däribland segerhingstarna i Schleswig-Holstein 2011, 2014 och varje år sedan 2017. Själv var han en son till FS Champion de Luxe och halvbror på mödernet till toppförärvarna FS Don’t Worry och FS Mr Right – namn som andas dressyrförärvning i världsklass. FS Chambertin var också själv en mycket stark gångartsförärvare och det ska bli spännande att se hur långt hans ännu mestadels relativt unga avkommor kommer att gå inom ponnysporten.

Img_3682 Del Mio 422 220057517
Del Mio segrade i Neumünster. Foto: Viveka Karlestrand

Del Piero-son hoppade bäst

Den tyska ridponnyaveln är dressyrbetonad, men man väljer normalt även en hoppsegrare vid sina premieringar. I Neumünster hette vinnaren Del Mio, en skimmel e delstatens ledande hoppförärvare på ponnysidan Del Piero (e Dexter Leam Pondi). Del Mio hoppade hus, men är redan 148 cm och det är osäkert om han kommer ut på tävlingsbanorna som ponny. Förhoppningsvis kan han göra nytta i aveln istället.

Img_3172 Reitland´s Diamonds Gold Segrare I Hannnover
Reitland´s Diamonds Gold, segrare i Hannover. Foto: Viveka Karlestrand

Premieringen i Schleswig-Holstein var den sista i raden av de tyska ridponnypremieringarna. Först ut var premieringen i Verden, Hannover i oktober. Där segrade Reitland’s Diamonds Gold som såg mycket trevlig ut. Han kommer ur en blandning av tyska och holländska blodslinjer. Hoppsegrare blev Skyscraper e hannoveranerhingsten Szenario.

Img_2904 Skyscraper Hoppsegrare Hannover
Hoppsegrare i Hannover blev Skyscraper. Foto: Viveka Karlestrand

Dyrgrip i Alsfeld

I början av november höll marknadsföringsorganisationen Ponyforum, där alla de tyska ponnyförbunden är medlemmar, gemensam premiering i Alsfeld med efterföljande auktion. Ponyforum väljer ingen segerhingst, men vår favorit bland premiehingstarna så vitt det gick att se från webbsändningen var Diamonds Showtime Se.M e Diamond Touch, som ryktesvis såldes för 44 000 euro efter auktionen.

Rheinland är hemmaplan för några av de mest kända tyska ridponnystuterierna, som till exempel Ferienhof Stücker (FS), Bönniger-stuteriet och AT-stuteriet. I år var det Ferienhof Stücker som presenterade vinnaren i Rheinland. Detta i form av FS Next Diamond med klassiska FS-stammen FS Numero Uno – FS Don’t Worry – FS Champion de Luxe. Reservsegraren var från AT och kom som många av deras hingstar ur D-linjen: Date de Luxe AT e Dating AT.

Varmblodskorsning segrade i Vechta

Weser-Ems håller också sin ponnypremiering i november, och då i Oldenburgerhallen i Vechta. Segraren där var i år en hingst med varmblodsmöderne: Gery Gold WE e Calido-G u oldenburgerstoet Taflora e Florencio I – Sandro Hit. Hoppsegrare här blev en son till gamle The Braes My Mobility, som på senare år haft Kastanienhof-stuteriet som sin hemadress. Sonen hette Hankimobil WE. Suffixet WE tilldelas de hingstar som valts ut som premiehingstar i Weser-Ems.

Sist ut av fjolårets premieringar var den i Westfalen, traditionellt ett stort ponnydistrikt. Här vann en odöpt isabellhingst e HET Golden Dream – FS Cocky Dundee.

Större linjespridning i årgången

Sammantaget kan vi säga att det var stor spridning på linjerna på premiehingstarna födda 2017 på de tyska ridponnypremieringarna, och det var ovanligt få av dem som hade en förstaårshingst som far. FS Chambertin och Movie Star satte in fyra premiehingstar. D-Day AT, FS Numero Uno och Golden West stod för vardera tre premiehingstar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden