Dressyr
4 juli 2015 20:19

EM-brons till Marina Mattsson

Marina Mattsson och Double Diamond II 1133 vann EM-brons i det individuella mästerskapsprogrammet för young rider i ett hett Frankrike. Det gav givetvis också plats i söndagens kür dit även Victoria Appleyard och Alva Lander kvalade.

Silvermedaljör Bianca Nowag, guldmedaljör Dana van Lierop och Sveriges bronsmedaljör Marina Mattsson efter individuella programmet. Rui Pedro Godinho

Marina Mattson och Double Diamond II 1133 (hingst f -03 e Don Primero-Romadour äg Hanell Dressage Stable) gjorde ett starkt test i den extrema värmen i franska Vidauban. Ekipagets 75,289 procent räckte till en klar tredjeplats och EM-brons i FEI:s individuella mästerskapsprogram. Det luktar även svensk medalj inför avslutningen i kür i morgon, söndag.

Termometern visade upp till 40 grader under tävlingarna och flera ryttare svimmade. Det ordnades också särskilda kylanläggningar för hästarna. Ryttarna tilläts också rida utan frack, men samtliga avstod av rädsla för att detta skulle drabba dem negativt i bedömningen. Double Diamond har dessbättre verkat oberörd av värmen.

Marina Mattsson glädjs åt det EM-brons som delades ut i klassen.
– Det här var ett personligt rekord i mästerskapsprogrammet för mig och Double Diamond, säger hon till Svenska Ridsportförbundets webbplats.
Nu kan hon åka hem med minst två EM-medaljer så hon ingick i det svenska lag som tog brons tidigare i veckan.
– Jag har nått våra mål. I küren ska jag bara gå ut och ha kul. Jag rider den kür jag hade på SM, fortsätter hon.

Marina Mattsson får sällskap av både Victoria Appleyard, som var elva i kvalet, och Alva Lander som var 13:e, i söndagens kür. Även Emma Jönsson kvalificerade sig genom sin 18:e plats, men får avstå då varje land enbart får ha tre till start i finalen.

För de svenska juniorerna blev det stolpe ut under lördagens tävlingar och ingen är kvar till till finalen.