Dressyr
25 januari 2018 11:19

Triss i topptränare håller dressyrclinic tillsammans

ClinicTre proffstränare, fyra namnkunniga ryttare och en involverad publik. Den 9 februari är det dags för Celebration Dressage Clinic i Borås med Knytkalaset och Plantskolan.

Triss i topptränare håller dressyrclinic tillsammans
Kyra Kyrklund och Jan Brink, här med Marina Mattsson på Quartermain, håller clinicen tillsammans med Liane Wachtmeister, Arkivbild: Roland Thunholm

Under clinicen i samband med Gina Tricot Grand Prix-tävlingarna blir det namnkunnigt så det förslår. Knytkalaset, elitsatsningen som tog sin början för 20 år sedan, och Plantskolan, satsningen på framtidslöften upp till U25, har laddat upp med några sina av främsta profiler.

På marken står Knytkalasets tränare Kyra Kyrklund tillsammans med Plantskolan norras tränare Liane Wachtmeister och Plantskolan södras tränare Jan Brink. Fyra ryttare från Knytkalaset och Plantskolan rider: Marina Mattsson, Ida-Linn Lundholm, Lina Dolk och Carl Hedin. Temat är ”Hur man identifierar ett blivande toppekipage i dressyr”.
– Det blir hästar från 4-5 år upp till supertalanger för OS i Tokyo, säger Jan Brink, som ser fram emot att precis som på Friends för några år sedan hålla clinic tillsammans med sina kollegor sedan många år.

180115kyrajanlianemarinacb
Hela tränartrion som här håller ögonen på Marina Mattsson och Quartermain. Arkivbild: Catharina Brink

Det utlovas rejäla smakprov på hur Knytkalaset och Plantskolan arbetar och hur deras filosofi ser ut.  Likaså blir det förstås en hel del härligt ”dressyrnördiga” träningsdetaljer utifrån de olika ekipagen som deltar i clinicen.

Något som Jan gärna berättar mer om är träningslägren som Plantskolan och Knytkalaset håller flera gånger om året. Sedan sin tid som ung hockeyspelare har Jan med sig hur mycket just läger betyder.
– Läger blir något annat än att bara träna och sedan åka hem. Det blir ett annat fokus, ryttarna suger åt sig mer och landar ordentligt i träningen. Vi har trevligt, diskuterar och bygger upp en teamkänsla.

Involverad publik

I Borås den 9 februari kör Kyra, Jan och Liane hela clinicen tillsammans i en tät dialog och det lär troligen bjudas på mycket matnyttigt – både direkt från trion och via en storbildsskärm.
– I stället för att en person ska stå och mässa blir det här ett roligare sätt att göra det på, säger Jan och poängterar att publiken också ska vara involverad.

Plantskolans elev Mathilde Hannell kommer att finnas på läktaren med mikrofon för att fånga upp frågor från publiken, som även kan lämna sina funderingar skriftligt till Mathilde och på så vis få svar från tränarna under clinicens gång.
– Det kan vara lätt att få tunghäfta annars och kanske inte alls våga ställa frågor, så på det här viset kan alla bli involverade. Det blir en clinic med flervägskommunikation och det ser vi mycket fram emot, säger Jan.

Knytkalasets och Plantskolans sida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden