Sverige
5 januari 10:30
Ridsportplus

Trotsade djurförbud – SWB-hästar omhändertas

BeslutEn kvinna i Västerbotten blir av med sina unghästar efter att hon trotsat djurförbudet. Detta efter att länsstyrelsen gjort kontroll hos en annan hästägare.

Trotsade djurförbud – SWB-hästar omhändertas
De unga hästarna omhändertas med omedelbar verkan. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En kvinna i Västerbotten fick genom ett beslut av länstyrelsen förbud att ha hand om hästar. Detta var i augusti 2019 och i december 2020 vann beslutet laga kraft. Kvinnan skulle då ha gjort sig av med sina hästar.

Efter att länsstyrelsen kontrollerat hästhållningen hos en annan hästägare framkom det uppgifter som tydde på att kvinnan ägde flera av hästarna hos mannen i fråga. Hästarna ägdes av ett aktiebolag som tecknades av kvinnan. Kvinnan motsade sig att hon hade något förfogande över hästarna och menade att dessa sålts och ägs via aktiebolaget.

Mot bakgrund av det som framkommit i ärendet har länsstyrelsen i Västerbotten nu bedömt att kvinnan bryter mot sitt djurförbud och att hon inte har gjort sig av med sina djur enligt det första beslutet.

”Person med förbud att ha hand om hästar får inte äga häst även om den dagliga skötseln av hästen uppdras någon annan”, skriver länstyrelsen. Vid kontroll hos avelsförbundet senast i december 2021 har inte heller de registrerade ägarförhållandena ändrats, enligt länsstyrelsen.

Med anledning av detta har länsstyrelsen nu beslutat att omhänderta de aktuella djuren, ett sto och en hingst födda 2017. Hästarna är registrerade i SWB. Beslutet kommer att verkställas omedelbart då man befarar att hästarna annars kan försvinna.

”Beslut om djurförbud föregås av allvarliga brister i djurhållningen vilket har lett till att personen har bedömts som olämplig att ha hand om och ansvara för djur. Risken för djurlidande är därför alltid stor då person med djurförbud har inflytande över hur djur sköts om, genom att till exempel fatta beslut om djurens skötsel.” Det skriver länsstyrelsen och betonar vikten av att beslut om djurförbud efterlevs.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden